Oranje zakken straks wel/niet verplicht?

© MP
| Keukenafval in oranje zakken.

Hoewel alle Brusselaars sinds begin vorig jaar de mogelijkheid hebben om hun keukenafval – vlees, vis, groenten, brood – in de oranje zakken op straat te zetten, maakt lang niet iedereen daar gebruik van.

Nog altijd bevatten de witte zakken voor bijna de helft organisch afval. Desondanks is staatssecretaris voor Openbare Netheid Fadila Laanan (PS) niet geneigd om de oranje zak, net als de gele en de blauwe, verplicht te maken. Haar argumentatie: veel Brusselaars wonen klein en hebben geen plek voor nog een extra verplichte zak.

Nochtans is de druk vanuit Europa om het afval te scheiden groot. Een recente richtlijn bepaalt dat alle lidstaten vanaf eind 2023 het organische afval gescheiden moeten ophalen. Volgens het kabinet van minister van Leefmilieu en Energie Céline Fremault (CDH) betekent dat dat de Brusselaars vanaf dan geen keukenafval meer mogen droppen in de witte zakken en nog slechts de keuze hebben tussen de oranje zak en de compostbak. Het kabinet-Laanan geeft een andere lezing. “Vanaf dan zijn de lidstaten verplicht om een gescheiden ophaling te organiseren, maar het betekent niet dat alle Brusselaars verplicht worden om de oranje zakken te gebruiken,” aldus haar woordvoerder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?