Oudergem bant wegwerpplastic voor gemeentediensten en -scholen

© Photonews

De gemeente Oudergem heeft aangekondigd dat het elk gebruik van wegwerpplastic gaat bannen binnen zijn gebouwen en diensten. Dit als gevolg van een motie in de gemeenteraad van februari die opriep om toe te werken naar 'zero plastic'.

Als gevolg van de goedgekeurde motie rond 'zero plastic' heeft het gemeentebestuur beslist alle voorwerpen van wegwerpplastic van zijn lijst met leveringen te schrappen.

Het gaat dan zowel om plastic bekertjes, bestek als flessen, en geldt zowel voor de gemeentelijke administratie als de gemeentescholen.

De gemeente laat ook weten dat ze wat toekomstige aankopen betreft voortaan voorrang wil geven aan materialen die een zo klein mogelijke impact hebben op het leefmilieu.

Zero afval

De beslissing van Oudergem is geen alleenstaande beleidskeuze. De gemeente Anderlecht kondigde in maart al aan dat ze een 'zero afval'-beleid zou gaan voeren, om haar totale afvalberg te verkleinen.

Het Molenbeekse gemeentebestuur kondigde in juli aan dat de gemeentediensten geen wegwerpplastic meer mogen gebruiken, net zoals Oudergem nu doet. Het bestuur van Brussel-Stad ging nog een stap verder, en bant sinds 1 juli als eerste Belgische gemeente ook alle wegwerpplastic op evenementen op haar grondgebied.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?