Raad van State verwerpt deel van de geluidsboetes voor vliegtuigen

© Brussels Airlines

Een aantal luchtvaartmaatschappijen die de geluidsnormen overschreden, ontsnapt aan de bijhorende boete. De Raad van State annuleerde enkele sancties om procedurele redenen. “Er is nog niets verloren. We starten de procedure gewoon opnieuw.”

Ter herinnering: wanneer Leefmilieu Brussel een geluidsovertreding opmerkt, kan ze de luchtvaartmaatschappij een sanctie opleggen. Gaat de maatschappij daarmee niet akkoord, dan kan beroep aangetekend worden bij het Milieucollege, die de boete kan bevestigen of verwerpen.

Maar volgens La Capitale verwierp de Raad van State in november en december een aantal geluidsboetes die eerder door het Milieucollege bevestigd waren. Dat deed ze omdat de gerechtelijke procedure in verband met de samenstelling van het Milieucollege niet gerespecteerd werd.

“Bij de behandeling van een dossier moet het college tijdens opeenvolgende vergaderingen telkens op dezelfde manier samengesteld worden,” vertelt Marie-France Muschang, woordvoerster van Minister voor Leefmilieu Céline Fremault (CDH), aan BRUZZ. “Die regel werd niet steeds gerespecteerd en de luchtvaartmaatschappijen roken hun kans om ertegenin te gaan.”

Duizenden euro’s

Volgens La Capitale gaan daarmee duizenden euro’s aan boetes verloren, en moet Leefmilieu Brussel bovendien een procedurekost van 700 euro per zaak betalen. “Dat klopt niet,” zegt Muschang. Ten eerste betreft het hoofdzakelijk geluidsboetes uit 2014 en is het aantal verwerpingen miniem tegenover het aantal bevestigde boetes.”

“Bovendien werden de boetes enkel verworpen omwille van een procedurefout. We zijn dat geld nog niet verloren en ook die 700 euro zullen we niet betalen,” vervolgt Muschang. “We starten de procedure gewoon opnieuw, ditmaal met een correcte samenstelling van het college.”

Luchtvaartmaatschappijen die de geluidsnormen niet respecteren, betalen hun boete niet altijd. In juni 2018 stond nog een slordige 15 miljoen euro aan boetes open.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?