‘Regering strooit fijn stof in ogen van Brusselaar’

© Bart Dewaele
| Smog over Brussel

Groen noemt het nieuw gewestelijk plan dat in werking treedt bij luchtverontreinigingspieken gebakken lucht. “De MIVB heeft bijvoorbeeld geen capaciteit om iedereen gratis te vervoeren", zegt parlementslid Annemie Maes.

De Brusselse regering lanceerde deze maandag niet enkel de boetefase voor de lage emissiezone, maar ook een nieuw plan rond luchtverontreinigingspieken.

annemie_maes_940_667px_c_bart_dewaele.jpg
© Bart Dewaele
| Annemie Maes

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over het plan. “Er zijn vier fundamentele bezwaren”, zegt Brussels parlementslid Annemie Maes. “Het eerste is dat er gewoon te weinig meetpunten zijn om de luchtkwaliteit goed te monitoren. Met name in het noordwesten van het gewest is dat zo, terwijl daar met onder meer de Leopold II-tunnel wel veel luchtvervuiling is.”

Maes hekelt ook het gebrek aan metingen in street canyons, smalle straten met hoge gesloten bebouwing waar de vervuiling erg hoge waarden kan halen.

Onvoldoende capaciteit

Ze wijst er verder op dat de Europese normen die het Gewest hanteert niet zo streng zijn als die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Onze gezondheid is al in gevaar nog voor die eerste drempel van kracht wordt. En de waarden om aan drempel 1 of 2 of zelfs maar het verlengde niveau 0 te raken komen amper voor. De regering strooit de Brusselaar geen zand, maar fijn stof in de ogen.”

De groene politica heeft verder ook een probleem met de belofte van gratis openbaar vervoer. “We stelden zelf al eens voor om een autovrije weekdag met gratis openbaar vervoer te houden. Het antwoord van het Gewest en de MIVB was toen dat de maatschappij daar de capaciteit niet voor heeft en het Gewest niet het geld. Hoe kan je het dan wél garanderen in het kader van dit plan?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?