Sint-Gillis lokt mus terug naar stad. En hoopt dat andere gemeenten hetzelfde doen

EC
© BRUZZ
26/11/2020
Ook in:
nl fr

In de gemeente Sint-Gillis bestaat er al vier jaar een Mussengroep, een groep van geëngageerde vogelliefhebbers die de mus en de gierzwaluw terug naar de stad willen lokken. Met een nieuw sensibiliseringsfilmpje willen zij nu andere gemeenten overtuigen om eigen Mussengroepen te starten. Het project wordt getrokken door de dienst Duurzame Ontwikkeling van de gemeente.

"Mijn grootmoeder vertelde me dat wanneer ze mijn leeftijd had, ze altijd veel mussen zag in de stad. Maar vandaag zijn ze heel zeldzaam geworden." In het nieuwe sensibiliseringsfilmpje leggen de leden van de Mussengroep uit hoe het komt dat de mussen en andere vogels minder en minder in de stad te zien zijn.

Mussen nesten zich vooral in schachten van oudere huizen, maar die overlevingsplaatsen dreigen te verdwijnen wanneer die huizen gerenoveerd worden. De groep Moineaux 1060 probeert daarom al sinds 2016 meer nestgelegenheid te voorzien voor de mussen en de gierzwaluwen in Sint-Gillis, bijvoorbeeld in steigergaten van oudere gebouwen. Daarnaast proberen ze ook bewoners te overtuigen om vogelnestjes op te hangen en de mussen te voederen. De groep Moineaux 1060 is in 2016 opgericht met behulp van het EcoHuis, deel van de gemeentelijke dienst Duurzame Ontwikkeling. Intussen hebben ze al 45 mussenkits verspreid en geïnstalleerd in de gemeente.

Terug van weggeweest

En hun aanpak werkt. Intussen telt Sint-Gillis acht verschillende mussensoorten en is het vogeltje terug op plaatsen waar het eerder verdwenen was, zoals op het Louis Moricharplein. "Ik vind dat het geluid van de zingende vogels ervoor zorgt dat je goed gehumeurd bent. De mussen maken de stad een stuk vrolijker", zegt iemand in het filmpje. Met dat sensibiliseringsfilmpje willen de vogelliefhebbers uit Sint-Gilis nu andere gemeenten overtuigen om een eigen Mussengroep op te richten.

De groep Moineaux 1060 verdeelt ook pedagogisch materiaal in de scholen en de leden hebben een praktische gids en informatieposters uitgewerkt om de burgers te sensibiliseren.

Wie niet in Sint-Gillis woont, maar zich graag wil aansluiten bij een lokale mussengroep in de eigen gemeente, kan contact opnemen met de Gewestelijke Mussengroep. Zij helpen je naar de juiste plaatselijke afdeling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Milieu , Mussen , Gierzwaluw , Moineaux 1060 , Jos Raymenants

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni