20220907 1811 Gevangenis Sint-Gillis

| De gevangenis van Sint-Gillis (boven) en van Vorst (onder). De gevangenis van Sint-Gillis blijft nog tot eind 2024 open. De plannen voor een Nederlandstalige school op de site zijn op de lange baan geschoven.

Nederlandstalige gemeenteschool in Sint-Gillis niet meer voor deze bestuursperiode

SVG
26/09/2022

Het gemeentebestuur van Sint-Gillis onderzoekt of het in de toekomst Nederlandstalig onderwijs kan aanbieden. Het had haar oog laten vallen op de site van de oude gevangenis van Sint-Gillis, maar die blijft nog tot eind 2024 in gebruik. En een plan B is er voorlopig niet, zegt schepen Jos Raymenants (Groen).

Sint-Gillis is een van de zes Brusselse gemeenten zonder eigen Nederlandstalig basisonderwijs.

In het lokaal bestuursakkoord van 2018-2024 van socialisten en groenen staat dat dergelijke school onderzocht zal worden. Op die manier zou een historische lacune worden rechtgezet. De gemeente richt namelijk wel Franstalig basisonderwijs in.

Maar de plannen zitten in het slop. De gemeente had haar oog laten vallen op de gevangenissite. Met de nieuwe gevangenis in Haren, die net klaar is, zullen de gedetineerden geleidelijk de gemeente verlaten. Maar minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft laten weten dat hij de gevangenis van Sint-Gillis tot eind 2024 wil openhouden.

Dat komt dan weer omdat de gevangenispopulatie blijft stijgen. Van Quickenborne verwees in maart naar het stijgend aantal beklaagden door het dossier Sky ECC, een inhaalbeweging van veroordelingen, en een stijging van het aantal interneringen.

Geen plan B

De gevangenissite blijft die tijd wellicht ook in handen van de federale overheid, dus kunnen de Brusselse overheden er weinig kanten mee uit.

“We hebben met het idee gespeeld,” zegt schepen van Nederlandstalige cultuur Jos Raymenants (Groen) “om al tijdelijk op te starten met een school, maar als er geen perspectief is op een definitieve school is dat moeilijk.”

En een andere plek in de gemeente? Raymenants: “Omdat er al drie Nederlandstalige scholen zijn in laag-Sint-Gillis, willen we die school graag in hoog-Sint-Gillis. Maar het vastgoed is daar schaars en duur. We hebben met de gewestelijke overheidsdienst Perspective gekeken naar een andere locatie, maar een echt plan B is er voorlopig niet.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni