Charles Picqué (PS), Lijst van de Burgemeester in Sint-Gillis, ter hoogte van de gevangenis

Sint-Gillis overweegt Nederlandstalige school op gevangenissite

KVDP
© BRUZZ
20/12/2018

Het gemeentebestuur in Sint-Gillis wil een onderzoek starten naar de financiële haalbaarheid van een Nederlandstalige gemeenteschool op de gevangenissite. Die komt vrij van zodra de gevangenis naar Haren verhuist. Die opening is voorlopig gepland voor 2022.

De nieuwe meerderheid in Sint-Gillis van PS-SP.A en Ecolo-Groen wil onderzoeken of de oprichting van een Nederlandstalige gemeentelijke basisschool op de gevangenissite mogelijk is. Dat staat in het kersverse meerderheidsakkoord.

"Dit idee is nog niet zo concreet", zegt schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden Jos Raymenants (Groen), "maar we hebben echt wel de ambitie om een Nederlandstalige gemeenteschool op te richten."

Financiële haalbaarheid

Een mogelijke locatie voor die school is de gevangenissite. Die zal immers leegstaan eens de nieuwe gevangenis in Haren af is. "De vrije ruimte in Sint-Gillis is schaars", klinkt het. Het gemeentebestuur zal de komende maanden samenzitten met de verschillende betrokken actoren om die optie te onderzoeken.

"We gaan de financiële haalbaarheid onderzoeken", aldus Raymenants. Daarnaast zal de gemeente de nood aan extra schoolplaatsen onderzoeken. "Alhoewel we de laatste jaren een inhaalbeweging gedaan hebben, is er vandaag nog een tekort. Dat willen we objectiveren."

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober gaf burgemeester Charles Picqué (PS) al aan de gevangenissite te willen omvormen naar een 'culturele pool'.

Nederlandstalige en Franstalige samenwerking

Daarnaast wil het nieuwe gemeentebestuur de samenwerking tussen Nederlandstalige en Franstalige scholen aanmoedigen. "Er is vandaag al een bredescholennetwerk van een Franstalige en drie Nederlandstalige scholen", legt Raymenants uit.

"Het naschoolse aanbod wordt daarbij op elkaar afgestemd. Kinderen leren elkaar op die manier kennen." De bedoeling is dat de gemeente dit netwerk de komende legislatuur uitbreidt naar andere scholen.

Raymenants wil ook bekijken of zo een uitwisseling mogelijk is voor de dagdagelijkse schoolactiviteiten. "Een Erasmus voor kinderen", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Jos Raeymenants , Willem Stevens , Charles Picqué , gevangenis Sint-Gillis , basisschool

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni