Stad Brussel roept klimaatnoodtoestand uit

Hittegolf in Brussel warm weer zonnebaden kunstberg verkoeling afkoeling Hittegolf in Brussel warm weer zonnebaden kunstberg verkoeling afkoeling
© PhotoNews
| Hittegolf in Brussel, afgelopen juli.
© PhotoNews
| Hittegolf in Brussel, afgelopen juli.

Een nieuw fietsplan, meer groen in de stad en zero afval. Om de klimaatdoelstellingen te halen, schuift Stad Brussel een aantal maatregelen als prioritair naar voren. De gemeenteraad besliste maandag om de klimaatnoodtoestand uit te roepen en hun klimaatambities te versterken.

Het gaat niet om nieuwe maatregelen, maar om een eerdere plannen die de gemeenteraad nu "prioritair" wil verwezenlijken. Onder meer het circulatieplan, een gemeentelijk plan voor waterbeheer en een zero-afvalplan staan op de lijst van prioriteiten.

"We willen aantonen dat lokale besturen een voortrekker kunnen zijn in de strijd tegen klimaatverandering", zei schepen voor Klimaat Benoit Hellings (Ecolo) tijdens de gemeenteraad. "Brussel heeft als hoofdstad van België een voorbeeldfunctie. We hopen dat de andere gemeenten zullen volgen."

In mei kondigde Koekelberg als eerste gemeente van het land de noodtoestand af. Stad Brussel zal nu als tweede volgen.

Signaal

De noodtoestand geldt vooral als symbolisch engagement. "Naast het uitroepen van de Klimaatnoodtoestand als sterk signaal op zich, willen we ons expliciet inschrijven in de doelstellingen van het Brussels Gewest", legt Soetkin Hoessen (Ecolo-Groen) uit, die de motie samen met de PS, Change.Brussels en Défi indiende. Het Gewest wil tegen 2050 koolstofneutraal zijn. Stad Brussel kiest ervoor om dat in de eigen plannen te schrijven, al was dat sowieso al een vereiste.

De beslissing komt drie dagen na de laatste klimaatmars in Brussel. Vandaag begint bovendien de VN-klimaattop in New York. "De urgentie om de noodtoestand uit te roepen is hoog", besloot Hoessen tijdens de gemeenteraad.

De motie werd gesteund door de fracties van CD&V en PVDA. Bij de N-VA werd de urgentie "zelfverklaard' genoemd, omdat de motie zaterdag pas op het laatste nippertje werd ingediend. Om diezelfde reden stemde de MR-fractie tegen. "Wij staan positief ten opzichte van de urgentie, maar willen de tekst grondig uitwerken alvorens te stemmen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?