Luchtvervuiling in Brussel

| Luchtvervuiling in Brussel.

Stadsmensen hebben miljarden fijnstofdeeltjes in hun hart

SN
© BRUZZ
14/07/2019

Een nieuwe studie van Lancaster University toont hoe de hartspieren van stadsbewoners meer beschadigd zijn door fijnstofdeeltjes dan bij andere mensen. Mogelijk is dat een uitleg voor het statistische verband tussen luchtvervuiling en hartziektes.

De nieuwe studie verscheen in vakblad Environmental Research en werd opgevist in de Britse krant The Guardian. Locatie van het onderzoek is Mexico-Stad, dat met een erg vervuilde lucht kampt. De onderzoekers van Lancaster University onderzochten hartweefsel van 63 mensen die overleden in een verkeersongeval zonder dat het hart beschadigd was geraakt. De gemiddelde leeftijd van hen was 25 jaar.

De onderzoekers vonden 2 tot 22 miljard ijzerrijke fijnstofdeeltjes per gram hartweefsel van stedelingen. Dat is twee tot tien keer meer dan bij negen controlepersonen die in een minder vervuilde omgeving woonden. Hoewel verder onderzoek vereist is, levert de studie het eerste bewijs dat ijzerrijke luchtvervuilingsdeeltjes hartziektes kunnen veroorzaken.

Kinderen

“Het is een eerste, voorlopig onderzoek, maar de resultaten en de gevolgen ervan zijn te belangrijk om er niet over te berichten,” zegt professor Barbara Maher van Lancaster University aan The Guardian. De onderzoekster is vooral bezorgd over het effect van fijnstofdeeltjes op kinderen. “De huidige resultaten tonen bij jonge mensen al vroegtijdige schade, zowel in het hart als in de hersenen.”

BEELD luchtvervuiling Molenbeek BRUZZ ACTUA 1631

| Brusselaars voeren al maanden actie om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren (archiefbeeld).

Mark Miller van de universiteit van Edinburgh, die niet deelnam aan het onderzoek, vraagt om meer onderzoek én meer inspanningen om de uitstoot te verlagen. “Door de uitstoot bij voertuigen te beperken, maar ook door minder auto’s op de baan.”

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten in Mexico ook geldig voor andere landen. “Er is geen reden om te denken dat dit in andere steden anders zou zijn.”

Placenta’s

Een eerdere overzichtsstudie toonde al dat luchtvervuiling mogelijk alle organen in ons lichaam kan aantasten, aangezien fijnstofdeeltjes geïnhaleerd worden en vervolgens in de bloedbaan terechtkomen. Vandaaruit kunnen ze doorheen heel het lichaam getransporteerd worden. Een studie in 2018 vond luchtvervuilingsdeeltjes in de placenta’s van moeders die net bevallen waren.

Volgende stap voor de onderzoekers is nagaan wat de precieze samenstelling van de fijnstofdeeltjes is. De ijzerrijke partikels dragen mogelijk nog andere schadelijke stoffen met zich mee. Dat onderzoek vraagt echter bijkomende subsidies.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Luchtkwaliteit, luchtvervuiling , Universiteit van Lancaster, hart- en vaatziekten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni