Nieuw EU-rapport: 'Luchtvervuiling is een stille moordenaar'

© PhotoNews
| Actie van het collectief Filter Café Filtré in de Dansaertstraat voor schone lucht (archiefbeeld).

De Europese landen moeten meer doen om de luchtkwaliteit te verbeteren, stelt de milieuwaakhond van de Europese Unie maandag in een rapport. Er is al wat verbetering merkbaar, maar toch blijft luchtvervuiling een van de belangrijkste oorzaken voor vroegtijdig overlijden. "Het is een stille moordenaar."

Het rapport van het Europese Milieuagentschap (EEA) schat het aantal vervroegde overlijdens wegens luchtvervuiling op 422.000 in 2015, waarvan 391.000 in de 28 EU-lidstaten. Daarvoor baseert het EEA zich op metingen in 41 Europese landen.

Verkeersemissies

Het gaat daarbij om fijn stof, maar evengoed om ozon (O3) en stikstofdioxide (NO2). Die stoffen veroorzaken ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten of kanker, en verkorten zo de levensduur. "Luchtvervuiling is een stille moordenaar", besluiten de onderzoekers.

De belangrijkste oorzaken voor de luchtvervuiling zijn het wegvervoer, maar ook de energieproductie, industrie en de huishoudens. "De emissies in het verkeer zijn daarbij vaak schadelijker dan die uit andere bronnen. Want de vervuiling bevindt er zich op grondhoogte en in de steden, dus dicht bij de mensen", aldus Hans Bruyninckx, hoofd van het Milieuagentschap.

Strengere uitstootwaarden

Zo'n 7 procent van de Europese stadsbewoners kampt met te hoge stikstofdioxidewaarden. Enkele jaren geleden was dat nog 9 procent. Om de luchtvervuiling te bekampen zijn er extra beleidsmaatregelen nodig. Het gaat dan bijvoorbeeld om strengere uitstootwaarden voor auto's, industrie en energieproducenten.

Naast gezondheidsrisico's vormt de luchtvervuiling ook een gevaar voor de ecosystemen in Europa. Het tast de bodem, bossen, meren en rivieren aan.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?