Tijdelijk park op Josaphatsite vanaf augustus

© MSI/SAU - Reporters
| De Josaphatsite gezien van aan het station van Evere

Nog deze zomer zal op de Josaphatsite, op het terrein van het voormalige rangeerstation, een voorlopig park openen. De bedoeling is dat iedereen die dat wil, de site kan ontdekken en er kan wandelen, spelen of genieten van de zon. Het park zou begin augustus opengaan en toegankelijk blijven tot eind oktober.

Terwijl de debatten over de toekomst van de Josaphatsite verdergezet worden, kondigt de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) aan dat het terrein in de loop van de zomer in gebruik zal worden genomen als tijdelijk park. Het zou om het deel van het terrein gaan dat nu ook ingekleurd staat als een park binnen de geplande woonwijk.

Volgens Gilles Delforge, directeur van het MSI, is het nog te vroeg om in detail te treden. “Maar wel weten we dat de bedoeling is dat iedereen die dat wil, deze site kan ontdekken, hier kan komen wandelen, picknicken, spelen en genieten van de zon.”

Het tijdelijke park zal ook de gelegenheid bieden aan gemeenten, verenigingen en scholen om toegang te hebben tot een nieuwe plek om ‘groene’ activiteiten op te zetten tijdens de vakantie en bij de start van het nieuwe schooljaar. Het park zou opengaan begin augustus en toegankelijk blijven tot eind oktober.

Biodiversiteit

“De gemeenten Schaarbeek en Evere hebben het initiatief heel positief onthaald,” aldus Delforge. “Met ‘Zomer in Josaphat’ zullen we een relatief grote ruimte afbakenen en afsluitingen plaatsen die de veiligheid van de bezoekers garanderen ten opzichte van de spoorwegen. Tegelijk zullen we een groot braakliggend terrein afschermen dat ontoegankelijk zal blijven om de biodiversiteit te handhaven.”

Het enorme braakliggende terrein, dat niet bespoten wordt met pesticiden, is immers een toevluchtshaven geworden voor vele planten en insecten. Recent werd er nog een bijzondere bijensoort ontdekt.

De MSI zegt het park in te zullen richten met minimale ingrepen, en zal ook een parkwachter en een nachtwaker inzetten om de rust van de buurtbewoners te verzekeren. De uitvoering gebeurt in samenwerking met Leefmilieu Brussel.

“Zodra het mogelijk is, zullen we meer communiceren over de activiteiten en de praktische details,” besluit Delforge. “Dit project zal anders zijn dan de andere tijdelijke projecten die we reeds inrichtten, zoals See U in Usquare.brussels en MolenWest bij het Weststation, vanwege de specifieke kenmerken van het terrein.”

“Maar de rode draad blijft dezelfde: ervoor zorgen dat de gronden van het Brussels gewest en de MSI bijdragen aan de ontwikkeling van de sociale cohesie in de wijk waarin ze liggen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?