| Josaphatsite gezien vanuit Evere.

Vervoort over Josaphatsite: 'Nieuw openbaar onderzoek niet uitgesloten'

Steven Van Garsse
17/06/2020

Te weinig aandacht voor de biodiversiteit, geen duidelijkheid over de densiteit van woningen en een te kleine parkzone: het advies van de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie over het plan voor de Josaphatsite is vernietigend. Minister-president Rudi Vervoort (PS) acht het niet uitgesloten dat er een nieuw openbaar onderzoek komt. Voor het zomerreces nog zou er duidelijkheid moeten zijn.

De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), de publieke beheerder van de Josaphatsite, staat te popelen om het terrein klaar te maken voor de bouw van een volledig nieuwe stadswijk van meer dan duizend woningen.

Eind april liet de MSI al een kraan aanrukken om een weg aan te leggen en de nutsvoorzieningen voor te bereiden, tot grote consternatie van de gemeente Schaarbeek en van de buurtbewoners.

Het Richtplan van Aanleg, dat bepaalt hoe die nieuwe wijk er gaat uitzien, is controversieel. Het oude rangeerstation van de NMBS, goed voor 25 hectare, krijgt 1380 nieuwe woningen, een park, een school en winkels. Er zijn ook bedrijfsterreinen en sportvelden.

Maandag raakte het advies van de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie (GOC) over dat Richtplan van Aanleg bekend. En dat is vernietigend. Er wordt te weinig rekening gehouden met de biodiversiteit, er is geen duidelijkheid over de precieze densiteit van de woningen en de parkzone, ontworpen door Bas Smets, is te klein.

Josaphatsite, vanaf Leopold 3-laan in Evere

| Josaphatsite, een uniek ecosysteem

Zeldzame bijen

De GOC raadt aan om bredere zones onbebouwd te laten aan de rand van het terrein en langs de sporen. Dat betekent dat de bouwoppervlakte zou verkleinen. Het Brussels Gewest had het project al verminderd met enkele honderden woningen, maar voor de GOC lijkt dat niet te volstaan.

Het advies leunt sterk op de argumenten van de natuurverenigingen. Het terrein, dat er al sinds 2006 onaangeroerd bijligt, blijkt te beschikken over een bijzonder ecosysteem met een soortenrijkdom die nergens anders in Brussel voorkomt. Heel wat zeldzame bijen en andere insecten hebben er hun thuishaven en tijdens de trek worden er bijzondere vogels waargenomen. De GOC vindt dat het gewest hier te weinig rekening mee houdt.

In de achtergrond speelt ook de COVID-19-crisis mee. Die heeft aangetoond dat Brusselaars onvoldoende toegang hebben tot groene ruimtes.Tot slot zijn er ook de klimaatdoelstellingen en de discussie over de hitte-eilanden in de stad. Ook bouwmeester Kristiaan Borret zei in een interview met BRUZZ dat de site niet volledig volgebouwd mag worden.

Opening

Minister-president Rudi Vervoort, bevoegd voor ruimtelijke ordening, werd maandag over het advies van de GOC ondervraagd in het Brussels parlement.

Hij verdedigt de bouw van de woningen, omdat er een hoge nood aan is. “Er zijn niet alleen de klimaatdoelstellingen, maar er is ook de sociale crisis,” zo zei hij. Maar hij liet meteen ook een opening. “Ik heb de verenigingen ontmoet. Op vlak van biodiversiteit zijn er verbeteringen mogelijk.”

De regering moet het Richtplan van Aanleg nog in tweede lezing goedkeuren. Ze zal daarbij rekening moeten houden met het negatief advies van de GOC en met de opmerkingen uit het openbaar onderzoek. Als er aanpassingen komen die het Richtplan fundamenteel wijzigen, dan zal de regering een nieuw openbaar onderzoek moeten voeren.

Vervoort sloot dat in het parlement ook niet uit. “Wij beslissen of er al dan niet een nieuw openbaar onderzoek komt.” Voor het zomerreces zou hier duidelijkheid over moeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw, Politiek, Josaphatsite, MSI, Rudi Vervoort, Richtplan van aanleg, biodiversiteit, woningbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni