| Een bulldozer is de basis aan het leggen voor een nieuwe weg op de Josaphat-site.

Onverwacht duiken bulldozers op Josaphatsite op

ADD
© BRUZZ
25/04/2020
Updated: 26/04/2020 12.28u

Zaterdagvoormiddag was een bulldozer druk in de weer op de Josaphat-site in Schaarbeek. Het Gewest wil daar een nieuwe woonwijk zien verrijzen, maar dat plan stoot op heel wat verzet van de gemeente zelf en van de buurtbewoners. "Niemand was op de hoogte dat dit er zat aan te komen," zegt de woordvoerder van burgemeester Cécile Jodogne (Défi). De eigenaars zeggen maandag verder te werken.

Het was even schrikken voor buurtbewoners zaterdagvoormiddag, toen ze ontdekten dat op de braakliggende Josaphat-site een bulldozer druk in de weer was om een pad aan te leggen, dwars over het terrein dat ingeklemd zit tussen de Schaarbeekse Generaal Wahislaan, het station van Evere en de Leopold III-laan. Het Gewest wil daar een nieuwe woonwijk bouwen, met ruim 1.380 nieuwe woningen, maar ook een park, winkels, sportterreinen en een crèche.

Een bulldozer begint onaangekondigd de bouw van een weg op een braakliggend stuk grond op de Josaphat-site in Schaarbeek

Groene long

Dat zet kwaad bloed bij het Schaarbeekse gemeentebestuur en bij heel wat buurtbewoners. Zij vinden dat het project minstens gehalveerd moet worden, omdat het een probleem dreigt te worden op vlak van mobiliteit. Bovendien is het een potentiële groene long van zo'n dertig hectare. “Met wat we horen over de klimaatverstoring en de massale uitsterving van soorten, moeten we rekening houden met alles wat daarop inspeelt," klonk het eind vorig jaar.

Eerste schepen van Schaarbeek Vincent Vanhalewyn (Ecolo) is niet te spreken over de grondwerken die zaterdagochtend van start zijn gegaan, die hij van het "meest complete cynisme" vindt getuigen. "Het RPA (richtplan van aanleg, red.) is nog niet eens in tweede lezing goedgekeurd. De gemeente Schaarbeek heeft een negatief advies uitgevaardigd, net zoals tal van burgercomités," foetert hij aan de telefoon. "En toch begint men hier, zonder nog maar iemand op de hoogte te stellen, met de aanleg van een weg om zwaarder verkeer te kunnen laten doorgaan."

"Dit initiatief heeft onomkeerbare gevolgen voor de biodiversiteit van de site", klinkt het.

'In het geniep'

Ook Marc Weber, woordvoerder van burgemeester Cécile Jodogne (Défi), betreurt dat die werken "in het geniep" gebeurden. "Buurtbewoners werden opgeschrikt, en terecht. Wakker worden met bulldozers in de buurt is niet aangenaam. De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), eigenaar van de site, had veel leed kunnen vermijden door transparant te communiceren," vindt hij.

"Dit is geen manier om aan de bouw van een nieuwe wijk, die sowieso al gevoelig ligt bij de populatie, te beginnen. Dit voelt brutaal aan, zeker in tijden van corona," besluit de schepen. Vanhalewyn eist de onmiddellijke stopzetting van de werken, en overleg met de gemeente en de omwonenden.

De gewestelijke MSI, de eigenaar van het braakliggende terrein, was niet beschikbaar voor een reactie. Aan de RTBF liet de maatschappij evenwel weten de werken maandag verder te zetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Stedenbouw, Milieu, Josaphatsite, nieuwe woonwijk, RVA, Vincent Vanhalewyn

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni