© Simon Schmitt - www.globalview.be | Luchtfoto van het oude Josaphatstation. Het Gewest ontwikkelt het gebied tot een nieuwe woonwijk.

Schaarbeekse buurtbewoners vrezen voor lot fauna op Josaphatsite

Eva Christiaens
© BRUZZ
26/11/2019

Een eigen natuurreservaat en maar half zoveel woningen als gepland. Dat vragen de buurtbewoners van de nieuwe Josaphatwijk in Schaarbeek en Evere. De site wordt er de komende jaren ontwikkeld door het Gewest, maar in de omliggende buurten is er weinig animo voor die plannen. Vooral het natuurbehoud is een bezorgdheid.

Voor de pendelaars uit Mechelen en Vilvoorde lijkt het station van Evere een onverwacht perron in niemandsland. Het ligt midden in een groen veld met alleen zicht op enkele flatgebouwen verderop. Al is die groene zone eigenlijk geen natuurgebied, maar een verwilderd industrieterrein van 33 hectare groot.

Maar niet meer voor lang, want langs diezelfde spoorlijn tussen Evere en Schaarbeek wil het Gewest een nieuwe woonwijk bouwen. Er komen tot 1.380 nieuwe woningen, maar ook een park, winkels, sportterreinen en een crèche. Het Richtplan van Aanleg (RPA) is al goedgekeurd, de zoektocht naar architecten begonnen, en het hele plan ligt nog tot 2 december op tafel voor openbaar onderzoek. Dat betekent dat adviesraden, buurtcomités en de betrokken gemeenten nog een week te gaan hebben om hun opmerkingen door te geven.

'In het ontwerpteam zal een ecoloog zitten die de biodiversiteit in rekening neemt'

Elien De Swaef, woordvoerster bouwheer Beliris

Op een week van de deadline slaan de buurtbewoners nu alarm, want zij lezen in de plannen te weinig aandacht voor de natuur op de huidige groene strook. Dat schrijft La Capitale. In de groene strook langs de spoorlijn leven meer dan 108 vogelsoorten, 102 soorten vlinders en 29 soorten libellen. Er kruipen en vliegen ook zeker 120 verschillende insecten rond.

“Met wat we horen over de klimaatverstoring en de massale uitsterving van soorten, moeten we rekening houden met alles wat daarop inspeelt”, zegt een buurtbewoonster aan La Capitale. Volgens het wijkcomité zou de temperatuur in de omliggende straten met 2 tot 3 graden stijgen, mochten de plannen in hun huidige vorm doorgaan.

Die plannen voorzien wel degelijk in een park, maar de buurtbewoners willen daar liever een echt natuurreservaat van maken. Ze vragen daarom dat het aantal woningen met de helft wordt verlaagd en dat er in de plaats meer ruimte blijft voor natuurbehoud. Dat zou betekenen dat er nog maar maximaal 700 wooneenheden mogen komen.

Dichtbevolkt

Het wijkcomité is niet de eerste die liever minder bewoners ziet toekomen op de site. De gemeente Schaarbeek gaf al eerder een negatief advies omdat het richtplan volgens hen niet genoeg aandacht had voor de mobiliteit in de wijk. Met zoveel nieuwe woningen is een eigen buslijn een goede vraag, maar daarover is nog geen akkoord bereikt met de MIVB. Ook de gemeente Evere had vragen bij het mobiliteitsluik en wilde meer eengezinswoningen in plaats van hoge woontorens.

De buurtbewoners vrezen dan weer dat de nieuwe wijk een dichtbevolkte enclave gaat worden zonder goede verbindingen naar buitenaf.

Hoeveel woningen er uiteindelijk komen en hoe die er gaan uitzien, wordt pas beslist na afloop van het openbaar onderzoek op 2 december. De werken gebeuren in zes fasen, elk met een andere aanbesteding.

Voor het ontwerp van de groenzones is Brussels bouwheer Beliris intussen wel al op zoek naar landschapsarchitecten. Woordvoerster Elien De Swaef laat weten dat 14 kandidaten hebben ingetekend. “We kijken nu eerst welke bureaus voldoen aan onze vereisten. Eén vereiste is dat er minstens een ecoloog in het team moet zitten. Die moet de biodiversiteit op de site in achting nemen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Schaarbeek, Stedenbouw, Josaphatsite, Josaphatwijk, buurtcomités, nieuwe woonwijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni