josaphatwijk

| De aanbesteding omvat het groene gedeelte op het simulatiebeeld.

Ontwerper gezocht voor nieuwe wijk op Josaphatsite

SK
© BRUZZ
01/10/2019

Het federale Brusselfonds Beliris zoekt een ontwerper voor de publieke en groene ruimtes op de Josaphatsite. Het gaat om de eerste fase van de ontwikkeling van 30 hectare braakland als nieuwe wijk met parken, woningen, handelszaken en publieke voorzieningen. De nieuwe groene ruimtes moeten de 'ruggengraat' van de site worden, langs spoorlijn 26.

Het gaat om een nieuwe wijk op het oude spoorwegterrein in Schaarbeek en Evere. Die ligt tussen de Schaarbeekse Generaal Wahislaan, het station van Evere en de Leopold III-laan. Het is een van de tien prioritaire wijken van het Brussels Gewest.

Het motto van de te plannen buurt is “wonen en werken in een park”. “Het idee is dat er een nieuwe groene ruimte wordt gecreëerd waar mensen kunnen wonen en werken, terwijl er ook rondom hen verschillende parken liggen, bijvoorbeeld langs de spoorlijn”, zegt de woordvoerder van Beliris, Elien De Swaef, aan BRUZZ.

'Ruggengraat' van de site

Beliris zoekt een ontwerper voor de groene ruimtes die door de nieuwe wijk zullen lopen. In het ontwerp komt ook de openbare ruimte in de nieuwe wijk aan bod, met drie pleinen en wegen door de wijk. Over de spoorlijn komen twee voetgangers- en fietsersbruggen. Ook de nutsvoorzieningen (zoals riolen) komen nu aan bod.

Die plekken vormen de ruggengraat van de nieuwe wijk. Ze vormen de structuur waar in latere fases woningen en bedrijven aan toegevoegd worden.

Het gaat om een grote ontwerpopdracht: het maximale bedrag is ruim 23 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Schaarbeek , Stedenbouw , Josaphat , duurzaam , Beliris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni