Ukkel installeert bruggen om leven van de eekhoorn te vergemakkelijken

© Saskia Vanderstichele
| De Tentoonstellingslaan in Jette heeft al een eekhoornbrug.

De gemeente Ukkel kondigt de komst van drie eekhoornbruggen aan. Die moeten eekhoorns in staat stellen gemakkelijk drukke straten over te steken.

De Brusselse eekhoorns hebben over het algemeen een aangenaam leven in Brussel. In de jaren '70 werden ze hier met uitsterven bedreigd, maar inmiddels zijn ze weer talrijk aanwezig. Maar de situatie kan altijd beter. Zo moedigt Leefmilieu Brussel gemeenten aan om speciale eekhoornbruggen te bouwen op locaties waar veel waarnemingen van aangereden dieren zijn.

De gemeente Ukkel kondigt in La Capitale aan dat er drie van dat soort bruggen geplaatst zullen worden op haar grondgebied. De Avijlvlakte en het Vronerodepark moeten zo beter verbonden worden voor de diertjes. Er komen bruggen over kruispunten tussen de Regentuin, Sint-Jobsesteenweg en Kinsendaal en boven de Ringlaan.

Enkele duizenden euro's

De bruggen zullen gelijkaardig zijn aan die in Jette, die daar al een paar jaar hangt. Het is een netconstructie die vasthangt aan een paar kabels. Alles is bevestigd op een meter of vijf tot zes van de grond aan twee bomen. Volgens Leefmilieu Brussel, dat Ukkel adviseerde over de installatie van de bruggen, kosten de bruggen maximaal een paar duizend euro. "Niet vanwege de constructie zelf, eerder vanwege de lastige installatie, hoog boven de grond", zegt Serge Kempeneers van Leefmilieu Brussel.

Al bij al valt dat dus mee. Tenminste, wanneer de bruggen daadwerkelijk gebruikt worden. Hoeveel diertjes passeren er eigenlijk op zo'n brug? "We hebben geen camera's bij de brug in Jette hangen", zegt Olivier Beck, bioloog bij Leefmilieu Brussel. "Die zijn daar niet gemakkelijk te plaatsen en het kost ook nogal veel tijd om de beelden uit te lezen. We kunnen dus geen exact getal plakken op het aantal dieren dat er passert. Bij het ecoduct Groenendaal in het Zoniƫnwoud, een veel grotere investering, staan wel camera's. Toch kunnen we op basis van het verminderde aantal dode eekhoorns wel stellen dat ook de brug in Jette een succes is."

Leefmilieu Brussel roept Brusselaars op om waarnemingen van aangereden eekhoorns of andere dieren altijd door te geven op waarnemingen.be. Op basis daarvan kunnen ze gemeenten adviseren over andere veiligheidsingrepen voor dieren.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?