Verband tussen luchtvervuiling en hersenafwijkingen bij kinderen

BVR
© BRUZZ
09/03/2018

Ongeboren kinderen die via de moeder aan luchtvervuiling worden blootgesteld, hebben later meer kans op hersenafwijkingen en daardoor ook op cognitieve beperkingen. Zelfs bij blootstelling aan niveaus onder de Europese maximumwaarden.

Dat blijkt uit een onderzoek bij 783 Nederlandse kinderen, gepubliceerd in Biological Psychiatry. De onderzoekers maten de luchtvervuiling bij zwangere vrouwen thuis. Wanneer de kinderen dan zes à tien jaar oud waren, namen ze bij hen een hersenscan.

"We stelden een verband vast tussen de ontwikkeling van het brein en de blootstelling aan fijsstofdeeltjes, die onder de huidige EU-limiet zitten", laat onderzoekster Monica Guxens weten. Het gaat onder meer om een dunnere hersenschors, die een rol speelt bij zelfbeheersing. Dat is dan weer gelinkt aan mentale gezondheidsproblemen zoals ADHD.

De reden hiervoor is dat het brein van foetussen extreem kwetsbaar is. De mechanismen voor bescherming of verwijdering van toxische deeltjes zijn nog niet ontwikkeld.

Ook problemen onder de norm

Opvallend was dat maar 0,5 procent van de zwangere vrouwen in het onderzoek werden blootgesteld aan een hoeveelheid fijn stof die de Europese normen overschreed. Het gemiddelde lag ver onder de norm. Ook stikstofdioxide (afkomstig van sigaretten en verkeer, en dan vooral van diesels) werd gemeten. Daar lag de gemiddelde blootstelling op de veiligheidslimiet.

"Deze bevindingen staven eerder onderzoek, die de link leggen tussen aanvaardbare niveaus van luchtvervuiling en stoornissen bij de mentale ontwikkeling. Daarom kunnen we de veiligheid van de huidige normen van luchtvervuiling in steden, niet garanderen", concludeert Guxens.

Wetenschappers bezig met sterfterisico's pleitten al eerder voor lagere EU-normen voor fijn stof, net als het Europees Milieuagentschap (EEA).

De onderzoekers wijzen er wel nog op dat luchtvervuiling en hersenontwikkeling bij kinderen samenhangen, maar dat het niet zeker is dat het een het ander veroorzaakt. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er nog een andere factor meespeelt, die nog niet in kaart is gebracht.

Eerder bleek al dat mensen die aan drukke wegen wonen vaker dementie ontwikkelen. Vermoed wordt dat fijn stof ook daartoe bijdraagt.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Samenleving, Luchtkwaliteit, luchtvervuiling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni