| Houtkachels produceren aanzienlijk meer uitstoot dan gasketels.

Vervuilende houtkachels in de lift: 'Verkoop is verdubbeld'

AV
© BRUZZ
21/05/2022

De hoge energieprijzen zorgen voor een stijging in de kachelverkoop in Brussel. Nochtans zijn hout –en pelletkachels bijzonder slecht voor de luchtkwaliteit. De regering heeft geen concrete plannen voor een verbod.

Bij Smulders in Sint-Pieters-Woluwe worden er opmerkelijk meer kachels aangevraagd. “De verkoop is ongeveer verdubbeld.”

Ook bij kachelhandelaar Red Pellet in Anderlecht is er een toename. “Ik krijg in de winkel meer aanvragen voor houtkachels. Het is duidelijk dat dit te wijten is aan de huidige energiecrisis. Vorig jaar van maart tot augustus verkocht ik bijna niets. Mensen beginnen pas aan verwarmen te denken wanneer de winter bijna voor de deur staat, nu is dat wel degelijk anders.”

“99 op 100 van onze kopers die eerst met gas of mazout stookten, geven aan op zoek te zijn naar hout –of pelletkachels omdat het goedkoper is.”

Jurgen Buggenhoudt, Kachels Van Den Berge

Jurgen Buggenhoudt van Kachels Van Den Berge in Buizingen, ten zuiden van Brussel, ziet een gelijkaardige trend. “Ik stel vast dat er toch wel meer aanvragen zijn in een anders relatief rustig seizoen. Meer mensen zijn op zoek naar een alternatief om te verwarmen. 99 op de 100 van onze kopers die eerst met gas of mazout stookten, geven aan op zoek te zijn naar hout –of pelletkachels omdat het goedkoper is.”

Ook de twijfel over de gastoevoer naar ons land speelt mee. “Volgens mij speelt de oorlog in Oekraïne en de onzekerheid die daarmee gepaard gaan een belangrijke rol,” zegt kachelhandelaar Smulders.

Milieugevolgen

Een hout-of pelletkachel mag dan wel goed zijn voor de portemonnee van de particulier, voor de luchtkwaliteit zijn de toestellen een ramp. Vier uur houtkachelgebruik stoot zo evenveel fijnstof uit als een autorit van Brussel naar de Middellandse Zee. Of anders geformuleerd: terwijl houtverbranding vandaag maar goed is voor één procent van de verwarmingstoestellen in het gewest, stoten die houtkachels wél al 10 procent van het fijnstof uit.

“Als mensen opnieuw in houtkachels gaan stoken, krijg je gezondheidsproblemen met het fijnstof dat vrijkomt tijdens de verbranding.”

Filip Meysman, Professor Biologie, Geologie en Chemie Universiteit Antwerpen

Professor Filip Meysman (Universiteit Antwerpen)

Filip Meysman, professor Biologie, Geologie en Chemie aan de Universiteit Antwerpen, waarschuwt ervoor dat meer houtkachels recente inspanningen voor een betere luchtkwaliteit teniet kunnen doen. “De winst die er geboekt is door auto’s te verbeteren en lage-emissiezones in te voeren, verdwijnt dan omdat je voor de verwarming van je huis extra luchtverontreiniging creëert."

Niet alle hout –en pelletkachels mogen over dezelfde kam geschoren worden. Vooral oudere toestellen zijn nefast, zoals open haarden, inbouwhaarden en gesloten haarden en houtkachels van voor 2006. Maar ook moderne pelletkachels produceren nog steeds veel meer fijnstof dan gasketels. Ze worden dan ook afgeraden in een stedelijke omgeving.

De toekomst van houtkachels in Brussel

De Brusselse regering liet eerder recent nog weten dat ze stookolieketels geleidelijk verbiedt, omwille van de luchtvervuiling. Maar de veel vervuilendere houtkachels laat ze voorlopig ongemoeid, blijkt uit navraag.

“Het is nog te vroeg om hier een uitspraak over te doen,” laat Simon Van Damme, woordvoerder van milieu- en energieminister Alain Maron (Ecolo) weten. “Het volgende klimaatplan moet nog worden voorgelegd aan de regering, maar in verband met de gezondheid is de luchtkwaliteit zeker een prioriteit.”

Leefmilieu Brussel raadt het plaatsen van een houtkachel ondertussen wel af. “Zeker met de inspanningen die het Brussel Hoofdstedelijk Gewest levert voor de verbetering van de luchtkwaliteit, wordt de plaatsing en het gebruik van een houtkachel niet aangemoedigd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, houtkachel, pelletkachel, alternatieve verwarming, stijgende energieprijzen, Leefmilieu Brussel, filip meysman

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni