Vivaqua vervangt 170 oude sparren in Laken

© Google Maps
| De sparren zouden wegens hun slechte staat een gevaar zijn voor de twee waterreservoirs.

Vivaqua zal in totaal 170 naaldbomen rond twee waterreservoirs ter hoogte van de Forumlaan in Laken omkappen. De sparren van een veertigtal jaar oud zijn niet in optimale gezondheid en dreigen op de waterreservoirs te vallen. De watermaatschappij belooft wel meer bomen te herplanten dan er gerooid worden.

De bomen ontrekken al vier decennia lang twee waterinstallaties aan het zicht in de Mutsaardwijk in Laken. Maar volgens waterbeheerder Vivaqua gaat de gezondheid van de douglassparren achteruit. Er zijn al dode takken naar beneden gevallen en er wordt gevreesd dat de oude bomen zullen neervallen op de reservoirs, zeker bij rukwinden. Ook buurtbewoners maakten zich daar al zorgen om, aldus schepen Ans Persoons (SP.A)

Geen affichage

Vivaqua wil vermijden dat deze bomen door het instorten schade aanrichten en zou ze daarom graag rooien. Daar kreeg de Brusselse waterbeheermaatschappij ook een vergunning voor van het Gewest. Die werd in oktober 2019 verkregen. Eind november van 2020 zou het rooien dan ook effectief gebeuren, communiceerde de intercommunale vorige maand aan het schepencollege.

20201215_SPARREN_VIVAQUA_WATERRESERVOIR_FORUMLAAN
© Google Streetview
| De douglassparren staan op de kruising van de Forumlaan en de Amforalaan in Laken.

Toch was de verbazing bij de omwonenden groot wanneer de eerste sparren twee weken geleden omgehakt werden. Vivaqua had geen affiches voor de werken uitgehangen. Het is nochtans wettelijk verplicht dit minstens acht dagen voor aanvang van de werken te doen, zodat burgers nog de kans hebben om bezwaar in te dienen. Aangezien er veel reacties binnenkwamen van de buurt, werd de bomenkap tot nader order stilgelegd.

Meer bomen in de plaats

Vivaqua zal nu een vergadering organiseren met de bewoners om hun plannen toe te lichten. De waterbeheermaatschappij belooft nieuwe bomen te planten, in groter aantal dan er gerooid zullen worden. Voor de ingediende herbestemmingsplannen van de grond van bijna 8.000 vierkante meter werd samengewerkt met Leefmilieu Brussel.

In 2014 zag Vivaqua zijn vergunningsaanvraag door de stad Brussel en het Gewest geweigerd, juist omdat er geen herplanting werd voorgesteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?