| Het Woluwepark

Woluwepark verliest 500 bomen, maar krijgt er nieuwe voor in de plaats

JP
© BRUZZ
20/10/2020

Leefmilieu Brussel begint eind oktober met de derde fase van het onderhoud aan het Woluwepark. In de loop van het najaar zullen ruim 500 bomen worden gekapt, voornamelijk in het centrale en zuidelijke deel van het park.

In ruil voor de 500 bomen die moeten sneuvelen worden in 2021 en 2022 in en rond het bos 2.036 jonge bomen en struiken geplant. Daarnaast zullen er ook 20 sierbomen worden geplaatst.

De bomenkap wordt uitgevoerd op basis van twee vergunningen die gewestadministratie op 26 maart en 21 september heeft verleend. Ze worden in de eerste plaats gerechtvaardigd vanwege de gezondheidssituatie van de bomen. Velen zijn ziek of in slechte staat en vormen een gevaar voor de bezoekers van het park.

Ook probeert Leefmilieu Brussel de dichtheid van de begroeiing in bepaalde gebieden te verminderen. Bomen die veel licht nodig hebben, zoals de eik of de grove den, hebben te maken met sterke concurrentie en verdwijnen. Zonder ingrijpen van de mens zou de biodiversiteit van het bos zich niet vanzelf herstellen.

Protest tegen bomenkap

De bomenkap valt niet bij iedereen in goede aard. "Onze groene ruimten zijn heilig en de meest aangename in Europa. Toch vernietigen we ze, langzaam en discreet", betreurt Pascale, een inwoonster van Sint-Pieters-Woluwe bij RTL.

Ze betreurt ook dat de gemeente haar van het kastje naar de muur stuurde toen ze om meer uitleg vroeg over de bomenkap. "De gemeente is altijd erg vaag in de gegeven antwoorden. Ik heb ze twee keer aan de lijn gehad. Ze geven je een ander nummer, ze sturen je terug naar het Gewest die je weer ergens anders heen stuurt... en ondertussen worden de bomen geveld."

Informatie over de bomenkap

Schepen Caroline Lhoir toe (Ecolo) zegt dat ze wil werken aan een betere informatieverschaffing over dit soort onderwerpen op de website van de gemeente. Ook herinnert ze eraan dat de gemeente enkele weken geleden nog een informatiesessie over het Woluwepark organiseerde.

De plannen maken deel uit van het beheersplan voor de bosgebieden van het park dat in 2015 is opgesteld. Ze volgen twee andere kapfasen in 2019 en begin 2020. Daarbij werden 400 bomen gekapt in de oostelijke en noordelijke zones van het park. Het Woluwepark telt momenteel meer dan 10.000 bomen. Het is een Natura 2000-geclassificeerd gebied.

Sommige wegen kunnen tijdens het kappen tijdelijk worden afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Milieu, bomenkap, Leefmilieu Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni