Ook over het twistpunt van het statiegeld op blik en plastic flessen is een compromis bereikt.

Vlaamse regering bereikt akkoord over afvalplan

© Belga
21/07/2018

De Vlaamse regering is erin geslaagd een akkoord te bereiken over het veelbesproken afvalplan. Ook over het twistpunt van het statiegeld op blik en plastic flessen is een compromis bereikt. Er komen proefprojecten en indien de industrie haar doelstellingen niet haalt, zou er een algemene invoering van statiegeld kunnen komen in 2023.

Het verpakkingsplan of afvalplan van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) stond officieel niet op de agenda van de 'superministerraad', maar onder druk van N-VA en Open Vld werd het toch besproken.

Er is volgens betrouwbare bronnen finaal een akkoord bereikt over een "ambitieus afvalplan" met een ruim pakket aan maatregelen, gaande van een verbod op het gebruik van plastic zakjes, het verplichte gebruik van herbruikbare bekers op evenementen, en scherpe doelstellingen voor de industrie.

Statiegeld afhankelijk van prestaties industrie

Wat de invoering van het statiegeld op blikjes en plastic flessen betreft, is een compromis bereikt. Ter herinnering: CD&V was voor de invoering van statiegeld, N-VA en Open Vld zagen het niet als dé oplossing voor het zwerfvuilprobleem.

Er is uiteindelijk afgesproken dat er eerst enkele proefprojecten met een soort beloningssysteem komen, naar het voorbeeld van Brussel en Wallonië.

En indien de industrie haar doelstellingen niet zou halen, komt er een veralgemeende invoering van het statiegeld in 2023. Maar intussen zijn er over dat laatste punt ook andere geluiden te horen. Meer tekst en uitleg zal worden verschaft op de persconferentie later vandaag om 10.30 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu, afvalplan, statiegeld, blikjes, plastic flessen, plastic

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni