Het Zoniënwoud maakt deel uit van de Brabantse Wouden.

Vlaanderen erkent Brabantse Wouden als Nationaal Park, Brussel wacht af

RV
© BRUZZ - Belga
13/10/2023

De Vlaamse regering heeft de Brabantse Wouden, waar onder meer het Zoniënwoud deel van uitmaakt, officieel erkend als Nationaal Park. De aanpalende natuurgebieden op Brussels en Waals grondgebied worden niet formeel erkend. De beslissing over een Brusselse erkenning laat voorlopig op zich wachten.

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) maakte vrijdag de erkenning van vier Nationale Parken bekend. De Vlaamse regering wil hiermee enkele “grote en robuuste natuurgehelen creëren.”

Het Nationaal Park Brabantse Wouden omvat 3 natuurcomplexen: het Zoniënwoud, de Meerdaalwoud-Dijlevallei en het Hallerbos. In totaal telt het gebied meer dan 10.000 hectare aan waardevolle natuur.

Aan die erkenning zijn subsidies verbonden, Nationale Parken zullen jaarlijks 608.000 euro ontvangen. Daarmee kunnen ze hun ‘masterplan’ uitwerken.

“Het verbinden van de natuurgebieden is één van de voornaamste ambities van het masterplan voor de Brabantse Wouden” zegt Patrick Huvenne, regiobeheerder van het gebied bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

“Dat gaat over uitbreiding van de natuurgebieden, maar ook over het wegwerken van de versnippering door infrastructuur. Zo bouwen het Departement Omgeving, Wegen en Verkeer en Natuur en Bos op dit moment een groot ecoduct tussen de twee helften van het Hallerbos. Een brug voor dieren en mensen over de Brusselse Ring.”

Intergewestelijk gebied

Hoewel de Brabantse Wouden zich uitstrekken over de drie gewesten, gaat de erkenning enkel over de gebieden op Vlaams grondgebied. Een derde van het Zoniënwoud ligt in het Brussels gewest.

“Het voorstel is ingediend om het Zoniënwoud op Brussels grondgebied te benoemen als Nationaal Park, de beslissing ligt bij het kabinet van leefmilieuminister Alain Maron,” zegt Stéphane Vanwijnsberghe, directeur van afdeling Bos en Natuur bij Leefmilieu Brussel.

Concreet nieuws is er dus niet over de Brusselse natuurgebieden. Maar het kabinet van Alain Maron (Ecolo) laat weten dat "het hele Zoniënwoud goed beschermd is via de Natura 2000-status en het beheersplan dat in 2019 door de Brusselse regering werd goedgekeurd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , nationaal park , Zoniënwoud , brabantse wouden , Alain Maron , minister van leefmilieu , Vlaamse regering , Zuhal Demir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni