Beestig Brussel

Wasbeer gespot in Woluwe: 'Zo snel mogelijk vangen'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
20/01/2023
Updated: 20/01/2023 12.57u

Wasberen zijn vooralsnog een rariteit in Brussel. Toch werd er vorige maand eentje gespot in Sint-Pieters-Woluwe. Leefmilieu Brussel wil de invasieve en snuggere exoot nu zo snel mogelijk vangen.

De gestreepte staart, de donkere rug en het karakteristieke boevenmasker. De foto mag dan ’s nachts genomen zijn, er is geen twijfel mogelijk: het dier dat gestrekt op zijn achterpoten staat en naar een voederkorf reikt, is een wasbeer.

Het beeld in kwestie verscheen in december op waarnemingen.be en is vrij uitzonderlijk. De laatste keer dat volwassen wasberen werden gespot in het gewest dateert alweer van 2017. Het zeldzame karakter van de soort in Brussel staat in schril contrast met de situatie in de Ardennen, waar het beestje ondertussen vaste voet aan de grond heeft gekregen.

Als we bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel bellen, blijkt die al op de hoogte. De komst van de invasieve exoot, die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt, doet dan ook alarmbellen afgaan bij de gewestadministratie. “We gaan er alles aan doen om het exemplaar te vangen,” legt Beck uit. “Als er nog maar één dier van een invasieve soort is heeft dat nog zin.”

Of de wasbeer zich laat vangen is nog maar de vraag. Filmpjes zat van dieren die een val leegroven

Wasberen mogen er dan schattig uitzien, je hebt ze beter niet in de stad. Ze kunnen ziektes verspreiden en de alleseters zijn ook een bedreiging voor een aantal grondbroedende vogels en watersoorten.

Na overleg met de gemeente, de eigenaar van het grondstuk en de vogelbescherming, werd dan ook besloten om de Limburgse specialist Frederik Thoelen in te schakelen, die eerstdaags een kooi zal opstellen. Is de vangpoging succesvol, dan wordt het dier op wasbeervriendelijke wijze getransporteerd naar Limburg en krijgt het later een nieuwe woonst in een dierentuin.

Of de wasbeer in de val trapt is nog maar de vraag, want de soort staat bekend om zijn intelligentie: filmpjes zat op het internet van wasberen die een val leegroven.

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni