Wereldwijde klimaatstaking op 15 maart: vakbonden verdeeld

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| De Zweedse Greta Thunberg, de eerste klimaatspijbelaar, riep op tot een grote algemene klimaatstaking op 15 maart. In de achtergrond zie je de Belgische klimaatspijbelaars Anuna De Wever (l.) en Kyra Gantois.

Sympathie is er genoeg bij de vakbonden voor de klimaatjongeren. Maar hun vraag om een stakingsaanzegging in te dienen om een algemene mobilisatie mogelijk te maken op 15 maart kan niet bij alle vakbonden op een positief antwoord rekenen.

Donderdag stapten opnieuw duizenden scholieren en studenten door Brussel. Ze eisen van de politici een ambitieuzer klimaatbeleid. Op 15 maart plannen ze een massale mobilisatie. Om dat mogelijk te maken, vragen ze aan de vakbonden om voor die datum een stakingsaanzegging in te dienen. Dat moet iedereen toelaten deel te nemen aan de manifestatie. Niet alle vakbonden gaan daarop in.

Groen

De christelijke vakbond is niet van plan een stakingsaanzegging in te dienen, aldus voorzitter Marc Leemans. "We steunen die manifestatie, en we roepen zelfs op om deel te nemen. Maar een stakingsaanzegging gaan we niet indienen," aldus Leemans.

"Wie wil deelnemen, dient zelf een inspanning te doen." Ook de socialistische vakbond ondersteunt de klimaatbeweging. De beroepscentrales beslissen de komende dagen hoe ze dat precies gaan doen, aldus een woordvoerster.

Rood

"Dat kan met een stakingsaanzegging, maar evengoed door korte werkonderbrekingen, infomomenten, enzovoort," aldus de ABVV-woordvoerster. De Algemene Centrale, een van de grootste centrales binnen het ABVV, liet alvast weten een stakingsaanzegging te zullen indienen.

Blauw

De liberale vakbond zal wellicht ook geen stakingsaanzegging indienen, zegt voorzitter Mario Coppens. "We tonen ons solidair, maar wellicht volgt geen aanzegging."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?