Youth for Climate ontvangt hoogste eretitel van Amnesty

© PhotoNews
| Global strike for future, de klimaatmars van Youth for Climate op 24 mei 2019.

Amnesty International zal vrijdag aan het eind van de wereldwijde klimaatstaking de 'Ambassador of Conscience Award 2019' uitreiken aan de Belgische vertegenwoordigers van Youth for Climate. Het is de hoogste internationale eretitel van de mensenrechtenorganisatie.

Afgelopen maandag ontving Greta Thunberg en de beweging Fridays for Future in Washington ook al de Ambassador of Conscience Award 2019. De eretitel wordt uitgereikt aan mensen die zich dapper inzetten voor de mensenrechten en een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen. Eerder mochten onder meer Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Ai Weiwei en Colin Kaepernick deze titel al in ontvangst nemen.

"De vastberadenheid waarmee al deze jonge mensen over heel de wereld actie voeren voor het klimaat is indrukwekkend. Ze herinneren er ons dat we samen machtiger zijn dan we soms denken en dat we allemaal iets kunnen doen om mensenrechten en het klimaat te beschermen", zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Voor Amnesty zijn klimaatactivisten ook mensenrechtenactivisten, want ze bekommeren zich om het recht op leven, gezondheid, huisvesting, land, water en sanitaire voorzieningen. Net zoals bij andere mensenrechtenactivisten is hun werk niet zonder risico, want ook zij worden regelmatig geïntimideerd en aangevallen.

De overhandiging van de Ambassador of Conscience Award 2019 gebeurt aan het einde van de klimaatmars op het podium in het Jubelpark.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?