2.900 zonnepanelen op MIVB-stelplaats Elsene

© Apple Maps
| De tramstelplaats in Elsene, hier nog zonder zonnepanelen

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is gestart met de installatie van 2.900 zonnepanelen op een van haar stelplaatsen. De panelen komen op het dak van het tramdepot aan de Elsense Renbaanlaan. Ze moeten het verbruik met ruim 40 procent verminderen.

2.900 zonnepanelen blinken binnenkort op het dak van een MIVB-stelplaats, goed voor een oppervlakte van 4.650 vierkante meter. Dat vernam BRUZZ van de vervoersmaatschappij op het UITP (Union Internationale des Transports Publics) -congres in het Zweedse Stockholm, een van de belangrijkste beurzen over openbaar vervoer.

De zonnepanelen zijn handig voor het bedrijf, want elektriciteit wordt duurder en het verbruik stijgt. Er rijden immers meer trams rond dan vroeger, ze rijden frequenter, en er zijn ook elektrische bussen bijgekomen die opgeladen moeten worden.

42 procent minder verbruik

"Met de zonnepanelen in Elsene kunnen we het verbruik van de stelplaats met 42 procent verlagen," zegt woordvoerster An Van hamme. De vervoersmaatschappij kan de energiefactuur zo dus meer beheersbaar houden. "Maar daarnaast doen we al veel om het elektriciteitsverbruik binnen de perken te houden," voegt Van hamme toe. "We recupereren bijvoorbeeld energie wanneer de metrostellen remmen."

In 2020 zou ook stelplaats Jacques Brel bij het Weststation zonnepanelen krijgen. En de MIVB toont ook interesse in elektriciteit die geproduceerd wordt door de verbranding van afval in de oven bij de Van Praetbrug. Al is dat nog toekomstmuziek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?