736 aanvallen op MIVB-personeel in 2021

Een tram van de MIVB aan de halte op het Stefaniaplein Een tram van de MIVB aan de halte op het Stefaniaplein
© Peter Dhondt/BRUZZ
| Een tram van de MIVB aan de halte op het Stefaniaplein.
© Peter Dhondt/BRUZZ
| Een tram van de MIVB aan de halte op het Stefaniaplein.

In 2021 waren er 111 fysieke en 625 verbale aanvallen op MIVB-personeel. "De MIVB merkt de laatste maanden een toenemende agressiviteit tegenover het personeel,” antwoordt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) op een vraag van parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) dinsdag in de commissie Mobiliteit van het Brussels Parlement.

Tussen 1 juli 2021 en 31 december 2021 registreerde de MIVB 46 gevallen van fysieke agressie en 301 gevallen van verbale agressie tegen haar personeel. Voor heel 2021 komt dit neer op 111 fysieke aanvallen en 625 verbale aanvallen. In 2020 ging het om respectievelijk 110 fysieke aanvallen en 621 verbale aanvallen.

Van den Brandt wijst erop dat het MIVB-personeel er niet alleen voor staat. “Al het veiligheidspersoneel dat ter beschikking staat van de MIVB, is aanwezig op het MIVB-net. Medewerkers kunnen onmiddellijk een beroep doen op de veiligheidsdienst. Die stuurt veiligheidsagenten ter plaatse en neemt contact op met de politie.” Bovendien zijn alle stations voorzien van beveiligingscamera’s.

Extra maatregelen

De minister benadrukt dat de MIVB en het Brussels Gewest bereid zijn om maatregelen te nemen om het MIVB-personeel te beschermen. “Na ernstige incidenten werd vorig jaar bijvoorbeeld een aantal haltes van buslijn 89 niet meer aangedaan. Dat is een extreme maatregel, maar als hij nodig is om de veiligheid van het personeel te garanderen, zullen we er niet voor terugdeinzen om hem opnieuw te nemen.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?