| Naamsepoort is een van de zwarte punten.

8 van de 30 zwarte punten in Brussel intussen aangepakt

KH
© BRUZZ
20/12/2018

Bijna een vierde van de gevaarlijkste verkeersplekken in het gewest zijn ondertussen veiliger gemaakt. Sinds maart zijn twee nieuwe punten afgewerkt. Op het Meiserplein, waar woensdag nog een fietser aangereden werd, is het nog enkele jaren wachten.

Woensdag was er opnieuw een ongeval op het Meiserplein. Een vrachtwagen greep er een fietser, die er met lichte verwondingen vanaf kwam.

Het Meiserplein is maar een van de 30 zwarte verkeerspunten die het Gewest in 2015 oplijstte. Van die lijst waren in maart nog maar zes punten afgewerkt (zie kaart onder dit artikel).

Bergensesteenweg

Navraag bij het kabinet van minister van Openbare Werken en Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) leert dat er sindsdien nog eens twee punten bij kwamen. Eén daarvan is de Bergensesteenweg ter hoogte van de Briandlaan en de Van Kalckenlaan.

Op diezelfde Bergensesteenweg was er ook een ingreep ter hoogte van de Blijdschapstraat en de Marchantstraat.

Van de overige 22 punten zijn er drie die al grotendeels afgewerkt zijn, maar voor een volledige uitvoering wachten op andere projecten. De heraanleg van de Naamsepoort is bijvoorbeeld zo'n project, dat wacht op het definitieve plan van heraanleg voor de Kleine Ring tussen Louiza en de Naamsepoort.

Bij drie andere projecten is het plan helemaal af, maar is het om verschillende redenen wachten op de uitvoering.

Metrolijn

Voor nog eens 9 plekken zijn de projecten nog in ontwikkeling. Dat geldt onder meer voor het Meiserplein, waar de heraanleg sowieso pas kan beginnen na de renovatie van de Reyerstunnels en samen met de heraanleg van de Reyerslaan.

Voor het kruispunt van de Haachtsesteenweg en de Bordetlaan is er overigens nog helemaal geen plan, omdat het daar wachten is op de metrolijn.

De laatste 6 projecten zijn helemaal de bevoegdheid van de Stad Brussel. Het Gewest neemt contact met de nieuwe rood-groene meerderheid. Die liet bij de voorstelling van het beleidsakkoord al nadrukkelijk weten dat ze beter en meer wil samenwerken met het Gewest.

Kaart met zwarte verkeerspunten in het Gewest:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, zwarte verkeerspunten, Pascal Smet

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni