Aantal fietsboxen in Brussel Stad is verdubbeld

fietsbox_jette.jpg
© BRUZZ
| De fietsbox kan vijf fietsen veilig opbergen (archiefbeeld).
© BRUZZ
| De fietsbox kan vijf fietsen veilig opbergen (archiefbeeld).

Het aantal fietsboxen op het grondgebied van de Stad Brussel is verdubbeld sinds deze legislatuur. Dat meldt het kabinet van schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen). In 2018 waren dat er 38, vandaag zijn dat er 81.

In totaal zijn er nu 81 fietsboxen in de verschillende delen van de Stad Brussel. Het gaat om de Vijfhoek (37) Europese Wijk (16), de Louizabuurt (5), Laken (22) en Haren (1).

Andere installaties van fietsboxen zijn gepland, met name in de Europese Wijk en in de Vijfhoek komen er nog fietsboxen bij. Locaties worden gekozen op basis van verzoeken van fietsers via Cycloparking, de organisatie die het fietsparkeren beheert op gewestniveau.

De boxen werden voor het eerst op Brussels grondgebied geplaatst in 2008, op de hoek van de Diksmuidelaan en de Ieperlaan. Destijds stelde La Libre Belgique de lezer nog gerust dat het "geen buitenaardse schotel" is.

Inmiddels zijn de fietsenstallingen moeilijk nog weg te denken uit de stad. In het hele Brusselse Gewest zijn er meer dan 4.000 fietsparkeerplaatsen gecreƫerd, maakt Cycloparking zich sterk. Dat gaat niet alleen om fietsboxen, maar ook om andere beveiligde parkeerplaatsen voor fietsers.

De fietsenboxen zijn populair: er staan rond de 5.000 mensen op de wachtlijst voor zo'n fietsparkeerplekje. "De producent kan van het begin al niet helemaal bijbenen met de vraag," zegt Els Wauters, woordvoerster van schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen). "Maar dat is het niet enige: het kost soms ook wat tijd om een geschikte locatie te vinden."

De coronacrisis maakte het bovendien niet makkelijker om snel te leveren, maar dat zou langzaam beter moeten worden, klinkt het op het kabinet van Dhondt. "We zijn van plan om nu vijftig boxen per jaar te plaatsen." Dat betekent jaarlijks 250 mensen minder op de wachtlijst voor een fietsenparking op het grondgebied van de Stad Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?