| Het collectief 'Red onze banken' deelde postkaarten uit met een foto van de houten banken in het Noordstation.

Actievoerders delen postkaarten uit om houten banken te vrijwaren

Nena Langloh
© BRUZZ
28/10/2022

Vrijdagnamiddag voerde het collectief ‘Red onze banken’ een opvallende actie in het Noordstation. De manifestanten deelden op alle perrons postkaartjes uit met een foto van de veelbesproken houten banken die geleidelijk zullen vervangen worden. “De perrons van Brussel-Noord zijn historisch waardevol en de banken maken daar deel van uit.”

Het Brusselse Noordstation wordt volop gerenoveerd. Na de centrale hal en de onderdoorgangen krijgen nu de perrons een oplapbeurt. Openbare vervoersmaatschappij NMBS haalde onlangs de houten banken op het perron daarvoor weg om ze te vervangen door metalen exemplaren, die standaard in alle stations staan.

Daar gaat het collectief ‘Red onze banken’ niet mee akkoord. “De nieuwe banken zijn niet alleen gedrochten, ze zijn ook bedoeld om dakloze mensen weg te houden,” aldus Pieter Fannes, die de actie vrijdag mee organiseert. Hij verwijst daarmee naar de armleuningen tussen de zitjes, die beletten dat iemand op de bank kan neerliggen.

Volgens Bart Crols, woordvoerder van NMBS, zijn de perrons niet erkend als erfgoed en vertoonden de houten banken slijtage. “Zij moeten dus vervangen worden door een nieuw exemplaar en dat zijn de gestandaardiseerde banken die in alle andere stations staan,” zegt hij. De vervoersmaatschappij kreeg bovendien geregeld klachten over slapende mensen in de wachtzalen. “Daar hebben we rekening mee moeten houden bij de renovatie.”

Postkaart

Tussen 16.30 uur en 17.30 uur, in volle avondspits deelden een tiental actievoerders op de perrons van het Noordstation postkaarten uit. Op de voorkant staat een foto van de houten banken, op de achterkant informatie over een nakende symbolische actie op maandag 7 november.

“Bij die actie zullen we een van de banken met een parade terugbrengen naar het station,” zegt Fannes. Het collectief zal daarvoor een bank gebruiken van iemand die een van de verwijderde exemplaren heeft aangekocht. Drie weken geleden stond zo’n 40 procent van de banken nog in het station, de overige 60 procent verkoopt recuperatiewinkel RotorDC. RotorDC was niet bereikbaar om een update te geven over de cijfers. Het café Flamingo kocht bijvoorbeeld al zo’n bank om op hun terras te zetten.

20221028_Red onze banken Noordstation

| De postkaart van de actievoerders.

Erfgoed

Daarnaast is het collectief een petitie gestart om de perrons te laten erkennen als erfgoed. “We hebben 150 handtekeningen nodig om onze aanvraag in te dienen,” zegt Fannes. “De perrons zijn historisch waardevol en de banken maken daar deel van uit, omdat zij perfect passen in de esthetiek van de perrons. Ze waren bovendien comfortabel en aangenaam om op te zitten.”

Staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) wil de houten banken ook behouden. Volgens Crols staat bij NMBS de deur open voor een gesprek, maar hij benadrukt dat de banken weggehaald worden om de perrons in de eerste plaats toegankelijk en comfortabel te maken voor reizigers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Mobiliteit, banken noordstation, red onze banken, Pieter Fannes, NMBS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni