Afscheid en nieuw begin voor MIVB-busplan

© Saskia Vanderstichele
| Vanaf maandag zal de 71 terug door de Elsensesteenweg rijden.

Het ambitieuze busplan van MIVB gaat vanaf maandag 4 november een nieuwe fase in: er worden negen nieuwe reiswegen geïntroduceerd, inclusief een nieuw buslijn: 83. Maar met ieder nieuw begin komt ook een afscheid: lijn 84 wordt geschrapt. Fans komen zondag samen voor een heuse afscheidsceremonie.

Het nieuwe busplan gaat gefaseerd in voege. Het startte in 2018 en loopt nog tot 2021. Nadat eerder het noordoosten van de stad aan de beurt kwam, is nu het noordwesten aan de beurt. Volgens de MIVB zullen de nieuwe reiswegen een betere verbinding tot stand brengen tussen Anderlecht, Jette, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek en de rest van de stad.

In de meerderheid van de gevallen worden er haltes aan bestaande trajecten toegevoegd: een verlenging hier, een omleiding daar. De enige lijn die een volledig nieuw nummer krijgt is de 83, die de oude lijn 84 vervangt: “Dankzij de nieuwe reiswegen zal er een betere verbinding zijn tussen de gemeentes Anderlecht, Jette, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek en de rest van de stad,” klinkt het bij de MIVB.

Openbaar vervoer enthousiastelingen zullen zondagavond samenkomen voor de laatste rit van de 84, compleet met rouwkrans en herdenkingsplaat. Dat bericht La Dernière Heure. De volgende dag herneemt de 83 dat traject.

Naast de 83 krijgen ook de 13, 14, 20, 49, 53, 88, 78 en de 86 een make-over, een uitgebreide analyse per lijn lees je hier. Bovendien zullen vanaf maandag de 54 en de 71 eindelijk terug door de Elsensesteenweg rijden na een maandenlange omleiding door de werken in die straat.

De MIVB neemt de komende tijd nog 288 nieuwe bussen in ontvangst die al besteld zijn, en neemt 350 nieuwe chauffeurs aan. Voor alle gedetailleerde informatie kan je terecht bij de website over het busplan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?