Al 45 mensen laten auto aan de kant voor premie in Sint-Lambrechts-Woluwe

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 27 december 2019
Updated: 27-12-2019 - 18:21

Sinds 1 juli kunnen de inwoners van Sint-Lambrecht-Woluwe een premie van 1.500 euro krijgen als ze afstand doen van hun wagen. Na zes maanden kreeg de gemeente al 54 aanvragen binnen, waarvan er 45 werden goedgekeurd.

De premie werd in het leven geroepen voor milieu-, mobiliteits- en economische redenen, aldus schepen van Mobiliteit Grégory Matgen (LB) in La Capitale: “We zijn blij met de resultaten. Soms zijn er in Sint-Lambrechts-Woluwe tot drie voertuigen per familie."

Uniek

"Vorig jaar hebben ongeveer 15.400 parkeerkaarten uitgegeven. Dat is niet te vergelijken met sommige andere gemeenten in Brussel maar het begint wel aan te dikken," zegt Matgen tegen BRUZZ. "We hebben ook veel parkeerders die met de auto tot aan de metro komen uit andere gemeenten."

De premie is uniek in het Gewest en in tegenstelling tot de Gewestelijke Bruxell’Air-premie, enkel toegankelijk voor bewoners van de gemeente. Als je de volledige 1.500 wil ontvangen moet je er minstens vijf jaar blijven wonen. Al heeft dat een aantal inwoners van aangrenzende gemeente Sint-Pieters-Woluwe niet tegengehouden om hun kans te wagen. Die werden onontvankelijk verklaard.

Cumul

Ook is de premie niet gebonden aan voorwaarden. Inwoners mogen het ontvangen geld uitgeven aan eender wat. De Gewestelijke premie moet daarentegen uitgegeven worden aan een combinatie van een openbaar vervoer abonnement, een fiets of een jaarabonnement voor Cambio. “Hier willen we burgers toestaan ​​om deze premie te gebruiken voor wat ze willen", concludeert schepen Matgen.

De premie is cumuleerbaar met de Bruxell'Air-premie, en wie de auto naar de sloop brengt krijgt er nog eens 250 euro bovenop. Een slimme Sint-Lambrechts-Woluwenaar kan dus met een transportbudget van boven 2.000 euro eindigen op het einde van de rekening.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?