| Volgens Piha zijn er ook scenario's denkbaar waarin er minder fricties ontstaan tussen verschillende weggebruikers.

Alexandre Piha (MR) verontschuldigt zich voor zijn agressieve uitlatingen over fietsers

Jasmijn Post
© BRUZZ
30/07/2022

Naar aanleiding van de controverse rond zijn opmerkingen over fietsstraten heeft Alexandre Piha (MR) zijn excuses aangeboden op Twitter. Het dreigement om de fietser een duwtje te geven, trekt hij in. Maar hij blijft staan achter zijn standpunt dat fietsstraten geen ideaal scenario zijn.

De vice-voorzitter van de MR in Oudergem, Alexandre Piha, plaatste eerder deze week een opmerking op het Facebook-profiel van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). Het gaat om een video over de inhuldiging van een nieuw fietspad in Anderlecht.

Piha vertelt over een ervaring op een zogenoemde fietsstraat die hij eerder heeft gehad. Een fietser wilde laten zien dat hij daar voorrang had, en ging in het midden van de weg rijden. Volgens Piha zou “een beetje schrik” helpen om dergelijke fietsers een lesje te leren. “Ik moest hem (zonder hem aan te raken) een beetje aan de kant duwen om er langs te kunnen. De fietser hing de grote jongen uit bij zijn vriendin. Bijna had hij de grote jongen kunnen uithangen bij de verpleegsters,” klinkt het dreigend.

Excuses

Daarvoor heeft Piha nu zijn excuses aangeboden. "Mijn opmerkingen waren duidelijk ongepast. Ik bied mijn oprechte verontschuldigingen aan allen die, logischerwijs, beledigd waren door mijn opmerkingen," benadrukte Piha in een verklaring die op zijn Twitter-account werd gepubliceerd en waarover ook La Capitale bericht. Ook laat hij weten dat niemand gewond is geraakt.

Toch blijft duidelijk dat Piha geen fan is van het concept ‘fietsstraat’. Aan het einde van zijn reactie schrijft hij: "Wie naar Nederland kijkt, ziet dat het goed mogelijk is om de weg te delen zonder dat het voor veel frustratie zorgt. Dat gebeurt bijvoorbeeld door een fietspadennetwerk aan te leggen dat fietsers van de automobilisten scheidt."

Brussels MR-voorzitter David Leisterh reageerde op Twitter. "De MR Brussel heeft deze onaanvaardbare uitlatingen veroordeeld. Alexandre heeft zich verontschuldigd. We hebben hem gezegd dat dit de laatste keer is dat hij een fout maakt."

De reactie van Alexandre Piha (MR) op zijn eerdere uitlatingen jegens het gedrag van fietsers in een fietsstraat.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni