ANPR-camera’s in Vijfhoek geactiveerd

17 augustus 2022: introductie van het circulatieplan voor de Vijfhoek in het kader van het mobiliteitsplan Good Move 17 augustus 2022: introductie van het circulatieplan voor de Vijfhoek in het kader van het mobiliteitsplan Good Move
© PhotoNews
© PhotoNews

De ANPR-camera’s die moeten controleren of weggebruikers de regels van het Good Move-circulatieplan binnen de Vijfhoek naleven, werden inmiddels geactiveerd. Boetes zullen nog niet onmiddellijk geïnd worden: eerst volgt een waarschuwingsperiode.

De tien ANPR-camera’s zijn al even geïnstalleerd, maar werden pas eind vorige week geactiveerd, schrijft La Dernière Heure. Aanvankelijk zouden de camera’s eind november in werking treden, maar die deadline werd uitgesteld om mensen die een vrijstelling kunnen krijgen, daar beter vanop de hoogte te brengen.

Intussen bevestigde het kabinet van Brussels schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen) aan de krant dat de camera’s geactiveerd werden. Wie zonder vergunning door een verkeersfilter met ANPR-camera rijdt, riskeert evenwel nog niet onmiddellijk een administratieve sanctie (GAS-boete) van 58 euro.

“Eerst volgt er een waarschuwingsperiode,” aldus Dhondt. Wie momenteel het circulatieplan niet respecteert, krijgt een brief waarin die persoon wordt gewaarschuwd voor de overtreding, maar voorlopig zonder boete.

Afhankelijk van het aantal vrijstellingsaanvragen na deze waarschuwingen, wordt de bekeuringsfase geactiveerd. “Maar dit zal waarschijnlijk niet voor half februari gebeuren,” klinkt het. Op de locaties van de camera’s worden nog verlichte borden geplaatst om de automobilisten bijkomend te waarschuwen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?