Autokilometers dalen door groeiende files

© PhotoNews
| De vele files doen het gebruik van de auto afnemen. De bedrijfswagens zijn de uitzondering die de regel bevestigen.

Belgische personenwagens legden vorig jaar gemiddeld minder dan 15.000 kilometer af. Dat is een pak minder in vergelijking met de jaren daarvoor. Ter vergelijking: acht jaar geleden reed een auto-eigenaar op jaarbasis nog 1.000 kilometer meer dan nu. Door de bedrijfswagen blijft de auto wel het favoriete vervoersmiddel van de Belg.

Toch moeten we volgens mobiliteitswetenschapper aan de universiteit van Antwerpen en Gent Dirk Lauwers niet te vroeg victorie kraaien. ‘Het lijkt erop dat de car peak bereikt is en de kentering ingezet, maar het aantal personenwagens dat ingeschreven werd, stijgt wel nog steeds”, zegt hij aan De Standaard. De oorzaak voor de afname legt Lauwers bij de groeiende files die mensen automatisch naar alternatieven doet grijpen.

Auto blijft favoriete vervoersmiddel

Het aantal keren dat we de auto gebruiken is voor het eerst groot genoeg om het totaal aantal gereden kilometers te doen dalen. Die cijfers staan in een nieuw rapport van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit. De winnaars daarvan zijn vooral de fiets met een verplaatsingsaandeel van 5 procent en in mindere mate het openbaar vervoer met 15 procent. Bij die laatste blijft de gebrekkige stiptheid voor de reizigers een pijnpunt.

De auto blijft met 72 procent wel nog altijd het favoriete vervoersmiddel van de Belg. Dat is mede het gevolg van de blijvende subsidiëring van salariswagens. Die zijn vorig jaar in ons land met vijf procent toegenomen en legden samen twee procent meer kilometers af. “De dalende trend zou veel uitgesprokener zijn als de regering van dat perverse mobiliteitssysteem zou afstappen”, aldus Lauwers nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?