| Agent klist stepper in de voetgangerszone. (Archiefbeeld)

Automatische snelheidsbeperking voor steps nu wel op punt

EDB
© BRUZZ
01/07/2022
Updated: 01/07/2022 13.59u

Na een valste start deze vrijdagmorgen werkt de automatische snelheidsbeperking voor steps in voetgangerszones nu wel naar behoren. Op de piétonnier in het centrum kunnen steps niet sneller dan 8 kilometer per uur. Ook op de Elsensesteenweg is de snelheid nu beperkt.

Vanaf 1 juli worden in het hele land nieuwe regels van kracht om de stepgebruikers en de andere weggebruikers beter te beschermen. Zo mag wie jonger is dan 16, geen gebruik maken van de e-steps, worden de gebruikers voortaan als fietser beschouwd en bestaat er een uitdrukkelijk verbod op passagiers te vervoeren. “Op één step rijdt slechts één persoon, nooit twee,” klinkt het. Ook ligt de maximumsnelheid nu op 20 km/u in plaats van 25 km/u.

Maar het Brussels gewest legt nog extra maatregelen op om wandelaars in voetgangerszones te beschermen tegen snelle steps. Brussel Mobiliteit zat daarom samen met de aanbieders van deelsteps, om de maximumsnelheid van de e-steps in de voetgangerszone in het stadscentrum en de semi-voetgangerszone op de Elsensesteenweg tussen de Waversesteenweg en het Fernand Cocqplein automatisch te beperken tot 8 km/u. In die zones kun je dus niet sneller.

Op 1 juli bleek evenwel dat de maatregel nog niet overal geïmplementeerd werd. Een BRUZZ-reporter testte 's morgens een e-step in de voetgangerszone op de Elsensesteenweg, en kon nog steeds harder dan 8 km/u gaan. (zie video onder dit artikel). Maar dat euvel is intussen verholpen: deelsteps rijden nu trager in de twee betrokken voetgangerszones.

Onze BRUZZ-reporter merkte aan het Fernand Cocqplein dat de automatische snelheidsbeperking bij de e-steps van Lime vrijdagochtend nog niet van kracht was

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni