| Kinderen fietsen en spelen in de verkeersvrije Van Vollenhovenlaan. Het is voor burgercollectief 1030/0 het bewijs dat het weren van de auto's zijn doel niet heeft voorbijgeschoten.

Auto’s kunnen opnieuw parkeren in Van Vollenhovenlaan

GR
© BRUZZ
24/11/2020

Er mogen opnieuw wagens parkeren in de Van Vollenhovenlaan in Schaarbeek. Het burgercollectief 1030/0 reageert teleurgesteld op de beslissing van het gemeentebestuur. De straat was door de coronacrisis sinds mei autovrij gemaakt om buurtbewoners meer publieke ruimte te geven. “Dit is bijzonder jammer, zeker na de positieve evaluatie van deze testopstelling,” staat te lezen op de Facebookpagina van de groepering.

De Van Vollenhovenlaan is een van de vele plekken die in mei door de gemeente Schaarbeek autovrij werden verklaard. Die ingreep moest de buurtbewoners in de uitweg uit de coronacrisis letterlijk meer ademruimte geven. Ook de Azalealaan en de ventweg langs de Lambermontlaan maakten deel uit van het plan. Daar werd respectievelijk een woonerf geïnstalleerd of auto’s volledig uit de straat geweerd.

Enkel parkeren

Maar ondanks een positieve evaluatie van de testopstelling heeft de gemeente Schaarbeek beslist om in de Van Vollenhovenlaan toch opnieuw auto’s toe te laten, zij het enkel om te parkeren. Doorgaand verkeer blijft er niet toegestaan.

Het burgercollectief 1030/0, dat al lang ijvert voor een verkeersveiligere gemeente, is niet opgezet met de beslissing. “Dit is bijzonder jammer, zeker na de positieve evaluatie van deze testopstelling,” staat te lezen op de Facebookpagina van de groepering.

Byttebier: 'Dit is geen stap achteruit, maar vooruit'

Schaarbeeks schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) heeft begrip voor de teleurstelling, maar benadrukt dat er nog altijd een volledig verkeersvrij deel overblijft. "Een derde van de straat blijft permanent afgesloten voor alle verkeer. De straat wordt daarbij opgedeeld in twee doodlopende straten om te voorkomen dat de Van Vollenhovenlaan een sluipweg wordt."

"Als blijkt dat deze parkeerplaatsen overbodig zijn, dan kan het traject opnieuw gewijzigd worden. In de politiek is niets definitief."

Adelheid Byttebier (Groen), schepen van Mobiliteit

Brussel Kiest 2018 Groen Schaarbeek Adelheid Byttebier plaats 2

In de zomer van 2019 werd een eerste keer geëxperimenteerd met een volledig autovrije Van Vollenhovenlaan. "Dat werd toen positief geëvalueerd en op dat moment is ook beslist om die opstelling elke zomer te herhalen en dat blijft zo. Dat er nu opnieuw auto's in de straat mogen parkeren betekent niet dat we op onze passen terugkomen. Integendeel, het is een stap vooruit, want het hele jaar lang zal er een verkeersvrij deel zijn."

Op de vraag of een echte stap vooruit niet een permanente verkeersvrije straat was geweest, antwoordt Byttebier dat zo'n scenario in de toekomst nog altijd besproken kan worden. "Als blijkt dat deze parkeerplaatsen overbodig zijn, dan kan het traject opnieuw gewijzigd worden. In de politiek is niets definitief. Het komt erop neer om samen, in alle overleg, de situatie op te volgen en de stad van morgen vorm te geven," aldus de schepen nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Mobiliteit, Samenleving, burgercollectief 1030/0, aanpak coronacrisis, autovrije straten, woonerf

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni