Koekelberg Basiliek luchtfoto
© PhotoNews | Koekelberg Basiliek luchtfoto

Basiliek Koekelberg dreigt 90 parkeerplaatsen te verliezen

HS
© BRUZZ
24/02/2022
Updated: 24/02/2022 19.19u

De Basiliek in Koekelberg zal wellicht 90 van zijn parkeerplaatsen verliezen. Volgens overheidsdienst urban.brussels zou de kerkfabriek hier geen vergunning voor hebben.

Het gaat om parkeerplaatsen aan weerszijden van de basiliek (zones K2 & G2). Deze staan los van de parkeerplaatsen die bestemd zijn voor het publiek en omwonenden en worden uitzonderlijk gebruikt tijdens evenementen. De parking aan Ganshoren (G2) is al enkele jaren niet beschikbaar wegens de werken aan de Leopold II tunnel. Nu zou overheidsdienst urban.brussels hebben geconstateerd dat er geen stedenbouwkundige vergunning is voor het gebruik van deze parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen voor het algemeen publiek (zones K1 & G1) zouden ook illegaal zijn volgens de overheidsdienst. Momenteel blijven die gewoon toegankelijk en zal hier hoogstwaarschijnlijk een vergunning voor komen.

Parkeerplan Basiliek.
Parkeerplan Basiliek.

Maar dit klopt niet, vertelt de directeur van de Basiliek, Martine Motteux-Abeloos. “De Basiliek en het Brussels Gewest hebben al sinds 1978 een akkoord wat betreft het uitzonderlijk gebruik van deze parkeerplaatsen. Een verbod op deze parkeerplaatsen leggen kan ook niet zomaar. Niet zonder overleg met de kerkfabriek en de twee gemeenten”.

Pogingen tot communicatie met urban.brussels verlopen stroef en ook de burgemeester van Koekelberg krijgt moeilijk gehoor, vertelt de Basiliek directeur verder. De volgende stap is gehoor vragen bij staatsecretaris van Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (One.brussels). “We zijn niet enkel de op vijf na grootste kerk ter wereld, maar ook een centrum van cultuur en muziek. Om Koekelberg te doen leven hebben wij genoeg parking nodig”, aldus directeur Motteux-Abeloos.

"Om Koekelberg te doen leven hebben wij genoeg parking nodig”

Martine Motteux-Abeloos, directeur van de Basiliek

Wild parkeren

Het is niet de eerste keer dat de Basiliek met problemen rond deze uitzonderlijke parkeerplaatsen kampt. Wegens het gebrek aan een omheining rond deze parking heeft de kerk vaak last van wild parkeren. De lokale politie is hier vaak tussenbeide moeten komen. Als tijdelijke oplossing heeft Leefmilieu Brussel betonnen rotsen op het terrein geplaatst, om de toegang tot deze parkeerplaatsen te blokkeren.

Rotsblokken aan de Basiliek
© Davy Van der Meulen, parkbeheerder Leefmilieu Brussel | Rotsblokken aan de Basiliek

Hoewel dit een tijdelijke oplossing is, brengt dit ook problemen met zich mee. De kerkfabriek begrijpt de ingreep, maar is toch liever van de rotsen af.

“De scoutsingang, die dikwijls door de brandweer wordt gebruikt, is niet langer bereikbaar. En van het aantal parkeerplaatsen voor mensen met een handicap zijn er nu nog maar 2 over, wat moeilijk is.” vertelt mevrouw Motteux-Abeloos. “Leefmilieu Brussel en de Basiliek zijn partners. En we proberen samen een oplossing te vinden voor hetzelfde probleem. Maar, dit doet momenteel helaas meer kwaad dan goed”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Mobiliteit, Ganshoren, Basiliek van Koekelberg, Leefmilieu Brussel, urban.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie