Beci: 'Gemiste kansen bij versmalling E40'

© PhotoNews
| De E40-autosnelweg wordt op Brussels grondgebied een stadsboulevard met een maximum snelheid van 50 km/uur.

De Brusselse Kamer van Koophandel Beci heeft kritiek op de Brusselse regering. Die laat de E40 dit weekend versmallen en dat is volgens Beci slecht voorbereid. "De regering heeft hier duidelijk een kans gemist om een modern mobiliteitsbeleid te voeren."

De E40 moet het tussen afrit Evere en de Reyerstunnels na dit weekend met vier rijstroken doen. De maximumsnelheid zal geleidelijk verlaagd worden tot 50 kilometer per uur. Dat zal volgens Beci, vooral in het begin van de aanpassing, tot vertragingen leiden.

Daarnaast vreest Beci voor meer verkeer op de 411 en de Tervurenlaan als de versmalling van de E40 tot vertragingen leidt. Beci betreurt vooral dat er niet werd ingezet op een voorafgaande campagne die de pendelaars bekend maakt met andere vormen van mobiliteit.

'Carpoolen'

“De combinatie van private mobiliteitsoplossingen, waaronder deelwagens en carpoolapps, en openbaar vervoer kan leiden tot een lagere autodichtheid en een optimaal gebruik van de weginfrastructuur", zegt gedelegeerd bestuurder Olivier Willocx. "De regering heeft hier duidelijk een kans gemist om een modern mobiliteitsbeleid te voeren."

Bovendien heeft de Brusselse regering een tweede kans gemist, door geen plaats te bieden aan een carpoolstrook. "Met een voorbehouden rijstrook voor carpoolers kan je inzetten op gedragswijziging, met het inperken van rijstroken niet." Volgens Beci moet er ook structureel overleg met Vlaanderen zijn.

Agoria: 'Installeer slimme verkeerslichten'

Ook technologiefederatie Agoria grijpt de versmalling van de E40 aan om kritiek te geven op het mobiliteitsbeleid van de Brusselse regering. Volgens Agoria kan de versmalling van de E40 alleen maar positieve resultaten tot gevolg hebben als de weginfrastructuur wordt aangepast met nieuwe technologie. Agoria denkt daarbij aan onder meer slimme verkeerslichten.

"Als het Brussels Gewest alle kruispunten met slimme verkeerslichten zou uitrusten, zou ze de files met dertig procent kunnen verminderen", zegt René Konings van Agoria aan Le Soir. "Daarvoor zijn investeringen in 4G en 5G nodig."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?