Versmalling E40: Weyts en Touring misnoegd

© Photonews
Updated: 09-05-2019 - 18:55

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageert ontzet op de beslissing van zijn Brusselse collega Pascal Smet (SP.A) om de E40 bij het binnenrijden in Brussel vanaf te versmallen. Volgens Weyts was "bij herhaling overeengekomen" eerst een proefproject te starten. Ook mobiliteitsorganisatie Touring dringt aan op een testfase.

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts is niet te spreken over de demarche van zijn Brusselse collega. Volgens Weyts was vooraf afgesproken dat er eerst een proefproject zou starten, maar maakt Smet de versmalling zonder overleg in een keer definitief.

"Wat een vorm van samenwerking is dit in godsnaam? We zijn bij herhaling overeengekomen, dat wanneer we met dit project zouden starten, dit met een proefproject zou zijn, gelet op het sluipverkeer op het onderliggende wegennet", zegt hij. "Als het de bedoeling van Brussel is om de files aan Vlaanderen cadeau te doen, dan bedanken we feestelijk."

Minister Smet is verbaasd over de reactie van Weyts: "We hebben dit maanden geleden al aangekondigd. De minister mag dan wel niet tevreden zijn met onze beslissing maar hij was zeker op de hoogte," vertelt hij aan BRUZZ, "Brussel denkt aan de luchtkwaliteit en de levenskwaliteit van haar inwoners, misschien moeten ze dat in Vlaanderen ook even doen."

'Files verplaatsen'

Touring is ook bezorgd over de gevolgen van de ingreep op de verkeersdoorstroming. "Daar houden wij ons hart voor vast", zegt Touring-woordvoerder Danny Smagghe. "Het kan niet de bedoeling zijn om files weg te halen uit Brussel door ze te verplaatsen naar Vlaanderen of Wallonië. Het is ook belangrijk dat dit niet leidt tot meer files of dat de maatregel de verkeersafwikkeling op de Brusselse Ring beïnvloedt."

De maatregel moet daarom volgens Touring geëvalueerd worden voor wat de gevolgen op de verkeersdoorstroming betreft. "Als er negatieve gevolgen zijn, kunnen wij daar niet akkoord mee gaan", aldus Smagghe, die ook hekelt dat er niet meer werk gemaakt is van overstapparkings in het Brusselse.

"Mocht men even snel zijn met overstapparkings realiseren als met wegversmallingen, dan zouden we vandaag een heel stuk verder staan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?