Beci pleit voor carpoolstrook bij herinrichting E40

© Maxime Simon

De Brusselse kamer van koophandel Beci pleit ervoor dat er bij de herinrichting van de E40 tussen de Rand en het Reyerscomplex een test met carpoolstrook komt. Een versmalling van de E40 ziet Beci niet zitten, omdat de Brusselse regering geen impactanalyse liet opmaken.

Beci ziet meerdere redenen om een test met een carpoolstrook in te stellen op het traject van de E40 tussen de Rand en het Reyerscomplex. In de eerste plaats blijft het autosolisme een grote factor in de verzadiging van het wegennet.

'Honingmaatregel'

"Met het beperken van het aantal rijstroken bied je hierop geen antwoord, maar implementeer je louter een azijnmaatregel voor de pendelaar. Met een honingmaatregel kan je veel beter inzetten op gedragswijziging, zoals bijvoorbeeld het belonen van carpoolers met een voorbehouden rijstrook", stelt Olivier Willocx, gedelegeerd bestuurder van Beci.

De auto zal in de ogen van Beci een belangrijk vervoersmiddel blijven, omdat nog niet alle bedrijven even makkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Carpoolen en het verhogen van de bezettingsgraad is daarom de eerste aangewezen oplossing.

Geen impactanalyse

"Vijf à tien procent minder voertuigen tijdens de spitsuren kan leiden tot 40 procent vermindering van de lengte en duur van de opstoppingen", verklaart Ischa Lambrechts, adviseur mobiliteit bij Beci.

De versmalling van de E40 is voor Beci geen optie, want een impactanalyse ontbreekt. Daardoor is er nog onduidelijkheid over de gevolgen voor de verkeersdoorstroming, de leefkwaliteit van de omliggende wijken en de bereikbaarheid van het hypercentrum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?