Bewoners beslisten mee over toekomstig Raadsplein in Anderlecht

a17db6b7-mobilityhubwinnendedesign1.jpg
© VUB Mobilise
| Het winnende ontwerp aan het Raadsplein in Anderlecht.
© VUB Mobilise
| Het winnende ontwerp aan het Raadsplein in Anderlecht.

De onderzoeksgroep VUB Mobilise werkte samen met de gemeente Anderlecht en vzw Mpact de afgelopen tijd vier ontwerpen van mobiliteitshubs uit. Via een participatief project werd het beste design uitgekozen waarvan de Brusselse regering nu de haalbaarheid zal onderzoeken. “Vooral veiligheid, toegankelijkheid en materiaalkeuze vonden deelnemers belangrijke aandachtspunten.”

Een mobiliteitshub is een locatie waar verschillende openbare vervoersopties in combinatie met andere diensten zoals informatiekiosken, fietsenstallingen, een pakketautomaat en openbare toiletten beschikbaar zijn. Momenteel buigt de Brusselse regering zich over haar regionale mobiliteitsstrategie, die tegen 2024 afgerond zou zijn. Het concept van mobiliteitshubs moet hierin een belangrijke rol spelen.

Voor de invulling van die hubs maakte de onderzoeksgroep VUB Mobilise, samen met de gemeente Anderlecht en vzw Mpact vier ontwerpen die moeten dienen als voorbeeld. Bij dit proces kregen heel wat verschillende partijen inspraak. “Meer dan 100 bewoners, pendelaars, vervoersoperatoren en lokale burgerorganisaties konden hun zegje doen”, legt Lluis Martinez Ramirez van VUB Mobilise uit. De bewoners van Anderlecht stemden uiteindelijk op een definitief ontwerp dat nu aan de overheid werd overhandigd voor invulling.

Concreet gaat het om een ontwerp aan het Raadsplein in Anderlecht. “De bewoners stipten voor het winnende project vooral veiligheid, toegankelijkheid en opties voor sociale interactie aan als belangrijke aandachtspunten”, aldus nog Ramirez. “Ook de materiaalkeuze - wat te maken heeft met esthetische voorkeuren, maar ook met onderhoud en duurzaamheid - speelde een belangrijke rol.”

9a6ded28-mobilityhubsco-creationprocess2.jpg
© VUB
| De inwoners van Anderlecht konden allemaal hun zegje doen over de toekomstige mobiliteitshubs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?