Brusselse regering beslist: Zuidpaleis wordt ontmanteld voor uitbreiding Brusselse metro

© Belga
08/06/2023
Updated: 08/06/2023 17.16u

Om de uitbreiding van de Brusselse metro mogelijk te maken, zal de binnenkant van het Zuidpaleis volledig worden ontmanteld. Dat meldt Brussels minister-president Rudi Vervoort donderdag in een persbericht. Hij spreekt over de 'goedkoopste, snelste en veiligste optie'. Er wordt een stedenbouwkundige procedure gestart en er komt een begeleidingsplan voor de buurt en de gebruikers van het Zuidpaleis.

De MIVB had eerder verschillende alternatieven bestudeerd om de geplaagde werken aan de nieuwe metrolijn te hervatten en tegelijkertijd goede funderingen onder het Zuidpaleis te verzekeren. Daarin werd een scenario waarbij de binnenkant van het Zuidpaleis deels werd ontmanteld al bestempeld als het meest voor de hand liggend. Vervoort noemt het ontmantelen van de binnenkant van het gebouw in een persbericht nu "de goedkoopste, snelste en veiligste optie".

Het plan is dat de tunnel voor de metro van binnenuit zal worden gegraven. De gevels van het Zuidpaleis, die grotendeels uit het einde van de negentiende eeuw dateren, blijven behouden. "Door via de binnenkant van het gebouw te gaan, kunnen bekende en beproefde technieken worden gebruikt die ook elders op de site van Toots Thielemans zijn gebruikt", aldus het persbericht.

Volgens Vervoort is het gekozen scenario "de enige oplossing op het vlak van techniek, financiën en timing". Binnenkort start er een stedenbouwkundige procedure en krijgen burgers de kans om opnieuw gehoord te worden. De scholen en sportclubs die nu gebruikmaken van het Zuidpaleis krijgen een andere plek. Handelszaken die ook moeten verhuizen krijgen specifieke steunmaatregelen op maat. De Stad en het Gewest gaan de handelaars uitnodigen om de individuele situaties te bespreken.

De ontmanteling begint op z'n vroegst in januari 2025. Voorbereidende werken zullen wel eerder beginnen. Philipe Close, burgemeester Stad Brussel, en Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit, geven donderdagmiddag rond drie uur meer uitleg tijdens een persconferentie.

"Het gekozen scenario is de enige oplossing op het vlak van techniek, financiën en timing."

Brussels minister-president Rudi Vervoort

Rudi Vervoort (PS), Brussels minister-president

'Democratisch recht tot inspraak'

Om de verbouwingen versneld in orde te kunnen brengen, werkt de Brusselse regering aan een ordonnantie die het stedenbouwkundig vergunningsproces kan inkorten. Een ontwerp voor een dergelijke ordonnantie werd donderdag in eerste lezing goedgekeurd door de Brusselse regering en zou ervoor zorgen dat de termijn voor de procedure kan worden teruggebracht van 450 tot ongeveer 170 dagen.

Brussel hoopt dat een versneld vergunningsproces ervoor zorgt dat het tracé Noord-Albert van de metrolijn sneller kan worden afgerond en dat de hinder voor de omwonenden kan worden teruggebracht. "Zonder in te boeten op het democratische recht tot inspraak of mogelijkheden tot het instellen van een beroep", benadrukt het persbericht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni