Foto van de fietssnelweg F205 tussen Hoeilaart en Brussel, langs de Terhulpensesteenweg

| De fietssnelweg F205 tussen Hoeilaart en Brussel, langs de Terhulpensesteenweg

Brede diervriendelijke fietssnelweg door Zoniënwoud afgewerkt

EDB
© BRUZZ
23/02/2022

De fietsinfrastructuur langs de Terhulpensesteenweg (N275) in Hoeilaart kreeg de afgelopen maanden een upgrade. Met een breder fietspad van drie meter breed en een houten afscheiding tussen fietsers en auto’s, is het er voortaan veiliger fietsen tussen de Ring rond Brussel en de grens met het Brussels gewest.

De afgelopen maanden werd de Terhulpensesteenweg (N275) tussen de Brusselse Ring en de Bundersdreef, de grens met het Brussels gewest, vernieuwd. Naast een opknapbeurt voor het wegdek, werden vooral de fietspaden grondig aangepakt. Voor de werken lag er langs de weg een dubbelrichtingsfietspad van 1,5 meter breed. Met een breder fietspad van drie meter breed en een houten afscheiding tussen fietsers en auto’s, is het voortaan veiliger fietsen op deze verbindingsweg tussen Hoeilaart en Brussel.

De natuur van het Zoniënwoud werd niet vergeten in het ontwerp. In de houten afscheiding tussen het fietspad en de rijweg werd aangepaste verlichting verwerkt die vleermuizen en andere nachtdieren minder stoort. De lampen hebben een amberkleurige tint in plaats van het felle witgeel van gewone straatverlichting, en ze zijn recht op het fietspad gericht zodat het licht minder ‘verstrooid’ wordt.

Ook aan kleine dieren lager bij de grond werd gedacht. Langs de nieuwe weg ligt een betonnen wand van zo’n 25 centimeter hoog. Die wand leidt overstekende amfibieën en kleine zoogdieren naar een ecotunnel onder de Terhulpensesteenweg. Zo zijn de leefgebieden aan beide kanten van de weg met elkaar verbonden.

Op een boogscheut van Brussel

Burgemeester van Hoeilaart Tim Vandenput (Open VLD) reageert verheugd. “De fietssnelweg F205 zorgt ervoor dat de Druivenstreek, via het Zoniënwoud, verbonden wordt met Brussel en dat kan ik alleen maar toejuichen. Hoeilaart ligt op een boogscheut van Brussel en via de vernieuwde fietsverbinding kunnen werkende mensen, schoolgaande jeugd en senioren op een veilige manier en via de natuur onze hoofdstad bereiken."

De afgelopen maanden moesten fietsers en auto’s een omleiding volgen rond de werfzone. Auto’s kunnen sinds eind december opnieuw via de Terhulpensesteenweg rijden. Nu de aannemer de laatste verlichting langs het fietspad heeft geïnstalleerd, is het fietspad ook klaar om de fietsers te ontvangen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni