Brussel naar rechter als vliegroutes niet direct aangepast worden

© ID Maitrise
| Bellot mocht alles bij het oude laten als hij kon bewijzen dat er technische redenen waren om de wijzigingen niet door te voeren.

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) wil dat federaal minister Bellot (MR) het vonnis van de rechtbank volgt, en de vliegroutes meteen aanpast. Doet hij dat niet, dan eist Brussel een dwangsom van 100.000 euro per week, schrijft De Tijd dinsdag.

Fremault stuurt federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) de resultaten van een studie van de Brusselse universiteit ULB die ze heeft besteld. De studie bevat concrete aanpassingen aan de huidige vliegroutes om de geluidshinder voor de Brusselaars in te perken.

Een van de voorstellen is een verschuiving van de vluchten overdag over de Kanaalroute boven Brussel naar de Ringroute. Dat betekent meer overlast boven Vlaanderen, aldus De Tijd.

Fremault eist dat Bellot de aanpassingen die de ULB voorstelt direct invoert. Doet hij dat niet, dan eist Brussel bij de rechtbank een dwangsom van 100.000 euro per week.

De Tijd wijst er verder onder meer op dat Fremault vorig jaar deels haar slag thuishaalde bij de rechter in haar strijd voor een aanpassing van de vliegroutes en een verlengd nachtregime met strengere geluidsnormen. De rechter gaf Bellot één jaar de tijd om een onafhankelijke studie te laten uitvoeren naar de impact van het vlieglawaai en eiste nog voor eind 2017 kortetermijnoplossingen.

Maar de rechter bood Bellot ook een uitweg. Hij mocht alles bij het oude laten als hij kon bewijzen dat er goede, technische redenen waren om de wijzigingen niet door te voeren. Bellot maakte daar gebruik van, en liet weten dat het onmogelijk was om de routes in vier maand te wijzigen.

Voor de impactstudie kreeg hij dan weer een jaar van de rechter. Zo kon Bellot het dossier parkeren, schrijft De Tijd. Maar dat is buiten Fremault gerekend, die nu zelf met een impactstudie op de proppen komt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?