Een elektrische deelstep op het de Brouckèreplein

| Een elektrische deelstep op het Brouckèreplein.

Brussel-Stad start met plaatsing van 450 dropzones voor deelsteps

© Belga
21/11/2023
Updated: 21/11/2023 14.46u

De uitrol van dropzones voor deelsteps en -fietsen zal deze week in Brussel-Stad van start gaan. Dat heeft de schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Bart Dhondt (Groen) maandagavond tijdens de gemeenteraad laten weten. In de Vijfhoek zullen de reeds geplaatste dropzones geactiveerd worden. Gebruikers zullen hun sessie voortaan alleen kunnen afsluiten als ze zich in zo'n zone bevinden.

Eerst is de Brusselse Vijfhoek aan de beurt, waarin 250 dropzones deze week geactiveerd zullen worden. Vervolgens is het de beurt aan deelgemeente Laken en de Europese wijk. Ten slotte zullen ook de overige deelgemeenten uit Brussel-Stad dropzones krijgen, zoals bijvoorbeeld Haren en Neder-over-Heembeek.

In totaal zouden er ongeveer 450 dropzones moeten komen in Brussel-Stad. "Deelsteps kunnen een extra oplossing zijn in de alternatieven voor de auto in Brussel," stelt schepen Dhondt. "Ze zorgen echter de laatste jaren voor veel overlast. Heel wat Brusselaars begonnen de voetgangerszone te mijden, ze voelden zich er niet meer op hun gemak."

Om die reden werden eerder al snelheidsbeperkingen voor deelsteps tot 20 kilometer per uur uitgevaardigd. In de voetgangerszone gaat het om een beperking tot 8 kilometer per uur. "Een doorn in het oog zijn de rondslingerende steps die op de meest storende plaatsen gedumpt worden door hun gebruikers," stelt Dhondt.

"Dit pakken we nu aan door in het hele grondgebied dropzones te voorzien. Dat wil zeggen dat gebruikers hun sessie niet meer kunnen afsluiten indien ze zich niet in een van de 250 dropzones in de Vijfhoek zullen bevinden," legt de schepen uit. "Zo weren we de troep van de trottoirs en houden we onze publieke ruimte toegankelijk."

Meer dan drieduizend dropzones

De installatie van de zowat 450 dropzones zal verschillende maanden duren. Bedoeling was initieel om de 250 dropzones in de Vijfhoek tegen september te installeren.

In maart liet de Brusselse Hoofdstedelijke Regering reeds verstaan dat er meer dan 3.000 dropzones op het gehele grondgebied van de regio geplaatst moeten worden. Tegen 1 januari 2024 zal ook het aantal operatoren ingeperkt worden. Slechts twee operatoren zullen vanaf volgend jaar een vergunning krijgen voor deelsteps, drie operatoren voor deelfietsen, twee voor deelscooters en twee voor bakfietsen.

Het totale aantal deelsteps moet beperkt worden tot maximaal 8.000 stuks, tegenover de 20.000 stuks die vandaag in de Brusselse straten rijden.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni