Moeten SUV's weg uit de stad? Activisten van Tyre Extinguishers vinden ze van wel en laten daarom de banden leeglopen.

| Particulieren die met een pick-up rijden verliezen hun fiscaal gunstregime

Brussel schaft fiscaal gunstregime voor pick-ups af

SVG
22/12/2023
Updated: 22/12/2023 17.17u

Wie met een zogenaamde pick-up rijdt, geniet in de hoofdstad nog van lage verkeersbelastingen. De Brusselse regering schaft die nu af voor particulieren, voor voertuigen ingeschreven vanaf 1 januari 2025.

Op dit moment genieten lichte vrachtvoertuigen van een voordelig fiscaal regime. Er moet geen Belasting op Inverkeersstelling (BIV) worden betaald, en er zijn lagere jaarlijkse verkeersbelastingen. Ook pick-ups vallen daaronder.

Voor een pick-up zoals de Dodge Ram (zie foto) betaal je nu in het regime 'lichte vracht' maar 148,76 euro jaarlijkse verkeersbelasting. Moet je die inschrijven als gewone auto, dan betaal je 1.891 euro tot zelfs 3.452 euro verkeersbelasting per jaar, afhankelijk van het type motor. De BIV bedraagt 4.957 euro.

Gunstregime

Particulieren maken gebruik van dit gunstregime om zo goedkoop een pick-up in te schrijven, ook al gebruiken ze die niet voor professionele doeleinden, zoals het vervoer van goederen.

Dat zal binnenkort niet meer kunnen. De Brusselse regering boog zich deze middag op de ministerraad over een voorstel van minister van Financiƫn Sven Gatz (Open VLD) om die voordelen af te schaffen voor particulieren. "Zo worden particulieren aangespoord tot de aankoop van voertuigen die meer aangepast zijn aan de stedelijke context van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest", klinkt het in de nota hierover.

De tekst wordt nu voorgelegd aan de sociale partners en de Raad van State. Daarna volgt in de loop van 2024 het parlementair debat.

Eerder hadden Vlaanderen en Walloniƫ het fiscaal gunstregime voor pick-ups al afgeschaft.

Niet alle pick-ups

Voertuigen die vanaf 1 januari 2025 worden ingeschreven, zullen dus een hogere BIV en verkeersbelasting betalen, voor al ingeschreven pick-ups blijft de bestaande regeling gelden.

Zelfstandigen of bedrijven zullen na 2025 wel nog van het fiscaal voordeel kunnen genieten. Ook aan lease-wagens wordt voorlopig niet geraakt. Daarvoor is een samenwerkingsakkoord nodig met de twee andere gewesten.

In Brussel rijden er er 2.363 pick-ups rond, waarvan 650 door particulieren worden gebruikt. Maar elk jaar komen er bij. In 2022 werden er 266 ingeschreven, waarvan 84 door particulieren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, verkeersbelasting, Sven Gatz, Pick-ups

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni