20230208 1831 Maron

| Brussels minister van Klimaattransitie en Leefmilieu Alain Maron.

Brussel'Air-premie voor duurzame mobiliteit ruim 2.300 keer toegekend

© Belga
31/03/2023

Meer dan 2.300 Brusselaars hebben sinds maart 2022 een aanvraag ingediend voor een Brussel'Air-premie en ook effectief een budget voor duurzame mobiliteit toegekend gekregen. Dat maakt minister van Klimaattransitie en Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) vrijdag bekend.

De Brussel'Air-premie werd vorig jaar hervormd om er een echt mobiliteitsbudget van te maken. De bedoeling is de Brusselaars ertoe aan te zetten hun auto te laten staan en te kiezen voor een meer duurzame mobiliteit. Het budget werd ook verhoogd van 750.000 euro tot meer dan 3 miljoen euro, deels gefinancierd in het kader van het Europees relanceplan.

Na een jaar is de vernieuwde premie al meer dan 2.300 keer toegekend, zegt minister Maron. Dat is meer dan een verdrievoudiging van het jaar voordien, toen de oude premie nog slechts twee opties bood voor wie zijn nummerplaat liet schrappen: een MIVB-abonnement of een premie van 500 euro voor de aankoop van een fiets. Nu zijn daar onder meer een abonnement op het Villo!-fietsdeelsysteem, een abonnement en een budget voor het Cambio-autodeelsysteem en een Modalizy Flex-kaart bijgekomen, waarbij naargelang de behoefte allerlei mobiliteitsdiensten kunnen worden gekocht.

Met de invoering van de nieuwe Brussel'Air-premie werd het bedrag verhoogd en gemoduleerd naargelang het inkomen - 500, 700 of 900 euro - zodat de meest kwetsbaren er het meeste baat bij hebben. Die sociale doelstelling werd gehaald, zegt Maron. Meer dan 60 procent van de premies werd toegekend aan huishoudens met een laag inkomen of aan een persoon met een handicap.

"Samen met mijn collega Elke Van den Brandt, bevoegd voor Mobiliteit, zullen we bekijken hoe we de impact van deze premie als instrument voor een rechtvaardige transitie verder kunnen verbeteren, terwijl we massaal blijven investeren in alle alternatieven voor de eigen auto", zegt minister Maron nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni