Brussels Mobility Center opent: dispatchings van MIVB en Brussel Mobiliteit komen samen

© MIVB en Brussel Mobiliteit

De zes dispatchings van de MIVB en het beheercentrum voor het verkeer van Brussel Mobiliteit zitten sinds vandaag samen in het Brussels Mobility Center, in het hartje van Brussel. Het samenbrengen van deze instellingen moet de communicatie en samenwerking optimaliseren.

Driehonderd personeelsleden van de MIVB en zestig mensen van Brussel Mobiliteit op 2.500 vierkante meter in het centrum van Brussel, dat is het nieuwe Brussels Mobility Center.

Renovatie vorige locatie metrostation Park

Voordien waren de verschillende MIVB dispatchings voor bus-, tram- en metronet, de infrastructuur en stroomvoorziening, de veiligheid en informatica, verspreid over de hele stad. De tram en de metro zaten al bijna 50 jaar in metrostation Park, maar dat wordt nu gerenoveerd.

“Die verhuizing was de ideale opportuniteit om alle dispatchings van de MIVB te groeperen op één plaats”, staat er in het persbericht. De MIVB had de leiding over de inrichtingswerken van het Brussels Mobility Center, die midden 2019 zijn gestart.

CEO van de MIVB, Brieuc de Meeûs, beschrijft het nieuwe centrum als een “tool om de samenwerking tussen MIVB en Brussel Mobiliteit te versterken.” “Als je een geïntegreerd bus-, tram- en metronet beheert, dat grotendeels ondergedompeld is in het stadsverkeer, is het van essentieel belang te communiceren en samen te werken tussen de beheerders van al deze vervoersmodi, om de Brusselaars en pendelaars een zo vlot mogelijke vervoersdienst aan te bieden.”

Crisiszaal

Het centrum beschikt over een zaal voor het beheer van een crisis met toegang tot de systemen en camerabeelden om efficiënt te reageren met onder andere hulpdiensten in geval van incidenten of grote crisissen. Ook de informaticasystemen werden gemoderniseerd en er is een volledig uitgeruste opleidingsruimte in het gebouw.

“Onze straten moeten stap voor stap slimmer worden zodat iedereen zich in alle veiligheid kan verplaatsen, kan wandelen of zelfs gewoon veilig stil kan blijven staan”, zegt Brussels minister voor Mobiliteit, Elke Van den Brandt (Groen).

“Daarvoor is enerzijds een verbetering van de infrastructuur nodig voor alle vervoersmodi, iets waaraan we al sinds het begin van de legislatuur hard werken, maar anderzijds ook een efficiënt en goed gecoördineerd verkeersbeheer samen met al onze mobiliteitsoperatoren”, concludeert Van den Brandt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?