Brussels Parlement wil vervrouwelijking van haltes openbaar vervoer

© PhotoNews
| Toegang metrohalte aan het Rogierplein.

In het Brussels parlement worden stappen gezet naar meer vrouwelijke representatie in de benaming van toekomstige haltes. Afgevaardigden van de meerderheid hebben een tekst ingediend om een systematische vervrouwelijking van bus-, tram- en metrohaltes in te voeren. En de eerste op de lijst is de nieuwe metrolijn 3.

Brusselse straatnamen en haltes in het openbaar vervoer zijn heel mannelijk. Uit een onderzoek van Equal Street Name Brussels, is gebleken dat maar 7% van de straatnamen in Brussel naar een vrouw zijn vernoemd. Ook wanneer je naar de bus-, tram- en metrohaltes kijkt ziet dit er niet al te best uit. Naar aanleiding hiervan hebben Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) en Brussels staatsecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) een voorstel ingediend om, samen met de MIVB, toekomstige haltes te vervrouwelijken.

Het is niet de eerste keer dat de MIVB dit soort veranderingen aanbrengt. Een maand geleden werden vier bushaltes naar vrouwelijke verzetsstrijders uit WOII hernoemd. Toch is men hier voorzichtig mee. Het massaal hernoemen van haltes kan namelijk voor verwarring zorgen. Toch blijft dit een belangrijk punt en dient hier werk van te worden gemaakt, volgens Brussels parlementslid Margaux De Ré (Ecolo).

bushalte_bus_71_mivb_940_667px_c_jef_van_de_veire_bruzz.jpg
© Jef Van de Veire - BRUZZ

“De openbare ruimte wordt gedomineerd door de aanwezigheid van mannen. En het is belangrijk om vrouwelijke figuren te eren en hen een plaats te geven in onze samenleving”, vertelt Margaux De Ré aan BRUZZ. “Je merkt ook dat dit de nieuwsgierigheid wekt. Mensen willen weten wie deze persoon was en gaan op zoek.."

Hoewel er grootste plannen zijn voor metrolijn 3, staat nog niets vast. Eventuele namen voor de metrohaltes worden tussen minister Van den Brandt en de MIVB besproken. De tekst wordt aanstaande vrijdag in het Brussels Parlement besproken. Pas tegen mei volgend jaar zal er een definitief antwoord zijn.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?